Nieuws

Stijn bedriegt

24 juni 2010 10:39

<p><strong>Een zwevende stoel, of een stoel en tafel met slechts drie poten? Het behoort tot het bedrieglijk eenvoudige oeuvre van designer Stijn Ruys.</strong></p>&#13; <p></p>

'Ik werk al jaren in de schemerzone tussen design en kunst', zegt de Vlaamse interieurarchitect Stijn Ruys over zijn nevenproject dat hij overkoepelt door de naam Guilielmus. 'Het zijn geen prototypen, maar ambachtelijk vervaardigde stukken. Conceptuele meubels die ik op bestelling maak.' Dat hij al jaren dezelfde bedrieglijke vormtaal weet aan te houden, leverde hem dit jaar een erkenning op van Design Vlaanderen dat hem opneemt in het programma van 'De Nieuwe Oogst'.

Deze tentoonstelling in de galerie van Design Vlaanderen laat het werk van jonge en veelbelovende toegepaste kunstenaars zien en dat sluit helemaal aan bij de visie die Stijn Ruys voor zijn meubelen uitzet. 'Mijn meubels passen eerder in een galerie omdat het me te doen is om het design als conceptueel principe. Neem nu de stoel Stijn 08, dat is een archetype van een stoel maar als je hem ziet, lijkt hij te zweven boven de grond. Er staan immers ranke, metalen staafjes onder - die overigens ook kunnen worden ingeschoven - waardoor de normaal uitziende stoel op barkruk-hoogte komt te staan.' De vergelijking met surrealisten als Salvador Dali die olifanten op even hoge als ranke poten de woestijn instuurt, zijn niet veraf.

Het interessantste aan deze functionele objecten is net dat spanningsveld tussen kunst en design. Stijn bedriegt, dat is het minste wat je kan zeggen. 'De foto waar ik op de pootloze hoek sta, is voor alle duidelijkheid niet getrukeerd', voegt hij er snel aan toe. De stabiliteit van ‘s mans stoelen en tafels staat buiten kijf, dat heb ik ook proefondervindelijk kunnen vaststellen.