Nieuws

Dunnere iPhone 4: scherper scherm en videobellen

7 juni 2010 20:01

<p><span style="font-weight: bold;">Hij heet iPhone 4 en is volgens Steve Jobs de 'dunste smartphone ter wereld'. De nieuwe iPhone heeft een scherper scherm en kan videobellen.</span></p>&#13; <p>&#13; </p>

De nieuwe iPhone heet de iPhone 4, dus niet de iPhone HD of iPhone 4G, de meest genoemde namen voorafgaand aan de presentatie. Apple-baas Steve Jobs kondigde hem zojuist in San Francisco officieel aan. In zijn woorden is de iPhone 4 'de grootste sprong sinds de eerste iPhone'.

Hij heeft in elk geval voor het eerst een nieuw ontwerp gekregen. Dat resulteert volgens Jobs in 'de dunste smartphone op de planeet': 9,3 mm dik, 24 procent dunner dan de huidige iPhone. De nieuwe iPhone heeft minder ronde hoeken, een platte glazen achterkant en een metalen zijkant. Die metalen rand is de antenne voor Bluetooth, wifi en GPS aan de ene kant en HSDPA en GSM aan de andere.

De iPhone gebruikt ook een nieuwe schermtechniek met een dichtheid van 326 pixels per inch. Volgens Jobs is 300 ppi de zichtbare limiet voor mensen op twintig centimeter afstand. Ter vergelijk: Sony Ericssons X1 heeft 312 ppi, iets minder dus dan de iPhone 4G.

Jobs liet zien hoeveel scherper het nieuwe scherm is vergeleken met zijn voorganger. Het scherm heeft ook een veel hogere resolutie: 960x640, zo'n vier keer meer pixels als de huidige iPhones. Volgens Jobs heeft de nieuwe iPhone 78 procent van de pixels in de iPad, maar dan in een veel kleiner apparaat. Ook nieuw is de gyroscoop, die naast de accelerometer nu zorgt voor bewegingsbepaling met zes assen.

De iPhone 4 heeft dezelfde 1 Ghz-chip als in de iPad en een extra cameraatje aan de voorkant voor videobellen. De 5 megapixelcamera aan de achterkant heeft nu ook flits, plus HD-video-opname (720p, 30 fps). Van iMovie komt er ook een iPhone-versie.


Steves 'One More Thing' was dit keer een live videogesprek met de iPhone 4 via wifi. De naam van de videobelfunctie is FaceTime. Voorlopig werkt FaceTime alleen via WiFi. Jobs zegt over videobellen via 3G-netwerken nog te praten met telecomaanbieders. Tijdens het videobellen zijn beide camera's te gebruiken. Maar FaceTime werkt alleen tussen twee iPhone 4's. Videogesprekken voeren met andere type telefoons is niet mogelijk.

Net als de iPad werkt de iPhone ook met microsims, kleinere simkaarten, die alle telecombedrijven nu leveren. Een toevoeging is ook ruisonderdrukking dankzij een tweede microfoon. Als opslagcapaciteit heeft de iPhone 4 16 of 32 GB. Het toestel beschikt over de snellere n-variant van wifi. De accuduur is ook toegenomen: 40 procent meer praattijd. De iPhone 4 kan 7 uur 3G-browsen, 10 uur wifi-browsen, 10 uur video afspelen, 40 uur muziek afspelen en 300 uur standby blijven.

De nieuwe iPhone werkt met iOS 4, de nieuwe naam van Phone OS 4.0. Dit systeem biedt naast multitasking en een beter beheer van apps nog 100 andere vernieuwingen. De iBook Store komt ook naar de iPhone en de iPod Touch. Handig is dat de app synct met alle apparaten. Sta je op bladzijde 80 op de iPad, dan kun je precies daar weer verder gaan op je iPhone. Op de iPad zijn intussen de laatste twee maanden al 5 miljoen e-books gedownload.

Jobs toonde ook het advertentiesysteem iAd, dat op 1 juli van start gaat. De presentatie ging minder soepel dan normaal vanwege problemen met het overbelaste wifi-signaal: de bloggers in de zaal werden gesommeerd te stoppen met bloggen tijdens sommige demo's.

De iPhone 4 kost in de VS met een abonnement van 2 jaar 199 dollar (16GB) of 299 dollar (32GB). Hij is in de VS, Japan, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie vanaf 24 juni te koop in zwart of wit. Nederland volgt in juli. T-Mobile heeft al een pagina over de nieuwe iPhone op zijn site staan, maar daar staat nog weinig op. De prijs van de iPhone 3GS zakt in de VS naar 99 dollar. De update naar iOS 4 is beschikbaar vanaf 21 juni, ook voor 3GS- en 3G-bezitters, maar die kunnen niet alle functionaliteiten gebruiken.

Diverse technische details en de looks van het toestel waren al in april uitgelekt doordat een Apple-medewerker het apparaat had laten slingeren in een kroeg. Maar niet alles kwam overeen met het laatste en definitieve model. Een Apple-apparaat is immers pas officieel als Steve Jobs is uitgesproken. En dat is hij nu.

De keynote van Jobs bevatte geen nieuws over de eerder vandaag uitgelekte Magic Trackpad voor iMacs, andere producten of die langverwachte webvariant van de iTunes Music Store. Engadget heeft meteen een vergelijking tussen de iPhone 4 en de 3GS gemaakt. De eerste hands-on filmpjes komen nu ook binnen.