Nieuws

Virtueel rokje maakt van een man een meisje

20 mei 2010 09:01

<p><strong>Zodra je als man in een virtuele wereld een rokje aantrekt, is de kans groot dat je het vrouwenlichaam als je eigen lichaam ervaart.</strong></p>&#13; <p></p>

Trek als man een virtueel rokje aan en je denkt, voelt en ervaart het alsof het je eigen lichaam is. Dat blijkt uit een Spaans, wetenschappelijk experiment. Vierentwintig mannen droegen tijdens de test een virtuele headset en hun hartslag werd gemeten. Als de mannen langs hun lichaam naar beneden keken zagen ze in plaats van hun eigen lichaam het lichaam van een tienjarig meisje in een rok.

De mannen zagen bovendien een vrouw in de virtuele kamer die op hen af kwam en hun arm aaide. Op dat moment aaide een wetenschapper in de echte wereld ook hun arm als voorbereiding op de rest van het experiment. Vervolgens zagen de mannen hun eigen avatar als tienjarig meisje vanuit het perspectief van een derde persoon terwijl de volwassen vrouw het tienjarige meisje klappen gaf.

De mannen werd gevraagd hoe sterk ze het gevoel hadden dat het meisjeslichaam hun eigen lichaam was. Gemiddeld bleken de mannen zichzelf sterk te identificeren met het meisjeslichaam. Ze gaven ook aan te voelen dat de volwassen virtuele vrouw hen aanraakte. Opmerkelijk genoeg bleek de hartslag van de mannen veelal omhoog te schieten op dezelfde manier als bij iemand die werkelijk wordt bedreigd. Mannen die het hele experiment, dus ook het aaien, vanuit het perspectief van een derde persoon zagen kregen echter geen hogere hartslag bij het zien van de klappen.

Het experiment toont aan hoe sterk ons zelfbeeld en lichaam gemanipuleerd kan worden. Naast gametoepassingen zou het kunnen leiden tot therapie├źn voor bijvoorbeeld anorexia waarbij de pati├źnt een vertekend beeld heeft van zijn of haar eigen lichaam.