Nieuws

Politie-inval vanwege iPhone 4G

27 april 2010 14:56

<p><strong>Het verhaal van het verloren iPhone-prototype krijgt een staartje: de politie heeft een inval gedaan bij een Gizmodo-journalist.</strong></p>&#13; <p></p>

De politie in Silicon Valley heeft dit weekend een inval gedaan in het huis van Gizmodo-hoofdredacteur Jason Chen. Aanleiding was het gestolen/gevonden iPhone-prototype dat de site in handen had gekregen. De gadgetblog had geld betaald aan de 'vinder', naar schatting enkele duizenden dollars.

De politie onderzoekt of de site hiermee de wet heeft overtreden en forceerde in het kader van dat onderzoek de voordeur van Chens huis. De Gizmodo-schrijver en zijn vrouw kwamen later thuis en troffen de kapotte deur en een stel rechercheurs aan. De politie heeft al zijn computers en apparatuur in beslag genomen, waaronder drie Apple-laptops, twee Dells, een iPad en tal van andere elektronica.

De kwestie kan leiden tot jurisprudentie over de vraag of webloggers van grote blogs als Gizmodo zijn te beschouwen als journalisten. De advocate van de uitgever van Gizmodo, Gawker Media, meent dat de politie met de inval onwettig heeft gehandeld. Omdat Chen thuis werkt, is zijn huis een journalistieke redactie en een inval zou dan aan meer voorwaarden moeten voldoen, stelt ze. Ook andere juridische experts noemen de politie-actie illegaal.

Gray Powell, de Apple-medewerker die de iPhone in een café verloor, is volgens zijn vader nog steeds werkzaam bij het bedrijf. Apple-oprichter Steve Wozniak poseerde dit weekend jolig met een biertje aan zijn mond en een iPhone in de hand met een speciaal t-shirt met de opdruk: 'I went drinking with Gray Powell and all i got was this iPhone-prototype'.