Nieuws

Polaroid-films vanaf deze week opnieuw te koop

23 maart 2010 09:57

<p><strong>Nieuwe rolletjes voor oude instantcamera's gaan deze week in de verkoop dankzij een groep Nederlandse Polaroid-fans.</strong></p>&#13; <p></p>

Het Enschedese bedrijf The Impossible Project is er ondanks zijn naam in geslaagd de fabriek voor Polaroid-films weer op gang te krijgen. De medewerkers, waaronder ex-personeel van het failliete Polaroid, hebben het proces van de instantfilm opnieuw moeten uitvinden en dat is gelukt. Het bedrijf start deze week met de verkoop van Poloroid-rolletjes voor de 600-series en de oude SX-70-camera's en haalde daarmee zelfs de Amerikaanse pers.

De nieuwe pakjes, de PX 100 en 600, kosten circa 20 euro. Het pakje voor de 600 en SX-70 is goed voor acht zwart-wit foto's. Kleuren film volgt in de zomer. Het bedrijf verwacht komend jaar 1 miljoen pakjes te produceren. Polaroid stopte in 2008 met de productie van zijn bekende films. Fujifilm maakt nog wel film voor een deel van de Polaroid-camera's, maar niet voor de 600 of de SX-70. Vooral dat laatste model is geliefd bij kunstenaars en ontwerpers.

In totaal komt The Impossible Project dit jaar met zes verschillende soorten instantfilm op de markt. Overigens gaat de opvolger van het bedrijf Polaroid, PLR IP, die de merknaam bezit en licenseert aan elektronicafabrikanten, later dit jaar ook enkele nieuwe instant-camera's verkopen die de filmrolletjes van The Impossible Project gaan gebruiken.