Nieuws

Een nieuwe freakshow op internet

19 februari 2010 14:49

<p><strong>Helikopterende geslachtsdelen, blote borsten, gemaskerde mannen en nieuwsgierige gluurders: dat is chatroulette in een notendop.</strong></p>

Het is nog geen lunchtijd en ik heb meer naakt gezien dan ik normaal zie in een heel jaar, zegt Guardian-journalist Bobbie Johnson over Chatroulette.

De webchatservice Chatroulette is een online freakshow waar je vrijwillig aan meedoet. Binnen enkele weken is de service uitgegroeid tot 'De Heilige Graal van het internet', aldus The Frisky. De site activeert je webcam automatisch en als je op 'start' drukt kijk je ineens een andere bezoeker in zijn of haar ogen. Op dat moment heb je twee keuzes: of je start een conversatie (via audio, , of je drukt op 'next' om iemand anders te zien.

Het is speeddaten on steroids en is surrealistisch op elk niveau. De enige manier om een besef te krijgen van de absurditeit van de service is door het uit te proberen. In 15 minuten stond ik oog-in-oog met ninja's, een meervoud van geslachtsdelen, dansende 14-jarige meisjes, gasten met een krop sla voor hun hoofd en een man met een fles in zijn achterwerk. Een onwaarschijnlijke glimp van een wereld ver buiten mijn verbeeldingswereld.

Wat chatroulette ook bijzonder maakt, is de 17-jarige maker uit Moskou die de site opzette omdat hij en zijn vrienden meer met anderen wilden communiceren. Aan NY Times vertelde hij dat hij de code een paar keer opnieuw moest schrijven om het schaalbaar te maken. Hij heeft nu zeven servers in Frankfurt staan en wil ook op andere plekken in de wereld servers hebben staan. Om alles te kunnen bekostigen krijgt Andrey Ternovskiy financiƫle hulp van familie. Hij vindt het overigens jammer dat zijn webcamsite inmiddels een vleesshow is geworden.

Een kleine greep uit de beste 'chatroulettes' worden actief gedocumenteerd op bestofchatroulette.net en op verschillende Tumblr blogs.

Durf jij het aan?