Nieuws

Kunst in een nieuw kader

28 december 2009 11:49

<p><strong>Het ARtours-project is een interactieve manier om een museumcollectie te tonen met behulp van Augmented Reality.</strong></p>&#13; <p></p>

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat zijn collectie aan een breder publiek tonen door het toepassen van Augmented Reality. ARtours is de naam van de nieuwe AR-applicatie.

Met ARtours creƫert het Stedelijk een opensource-platform om op vernieuwende wijze verhalen over de museumcollectie te delen met het publiek. Via een smartphone (iPhone of Android) kun je multimediale uitingen (audio, beeld, video, animatie) bekijken bij geselecteerde stukken uit de collectie. Zowel binnen als buiten het museum word je op virtuele wijze getracteerd op verhalen bij kunstwerken en op plekken. Publiek en professionals worden geprikkeld om zelf tours te ontwikkelen door het toevoegen van foto's, informatie en verhalen.

Volg je een ARtour in de stad, dan is door de smartphone te richten op getagde plekken, informatie opvraagbaar over de verbinding van die plek met moderne kunst en design. Zo zal bijvoorbeeld Rietvelds Harrenstein-slaapkamer uit 1926
(zie foto op voorpagina) weer te zien zijn bij de oorspronkelijke locatie op de Weteringschans in Amsterdam. Ook kan je een virtuele tentoonstelling bezoeken op de Dam of het Museumplein. De toepassingen zijn talrijk. Zo bieden locaties als Schiphol (wachtende reizigers) of de trein (tijdens je reis kunst bekijken) nieuwe mogelijkheden.

Het Stedelijk werkt samen met Fabrique en Layar aan de ontwikkeling van de AR-applicatie. Fabrique gaat ook de nieuwe website van het Stedelijk ontwikkelen.

Het ARtours-project is naar verwachting najaar 2010 (inter)act ief.