Nieuws

Uitlegparty: Downloaden via nieuwsgroepen

24 december 2009 11:18

<p><strong>Piraterijbestrijder Stichting Brein maakt het downloaden via Bittorrent steeds moeilijker. Gelukkig is er een alternatief. En het is nog sneller ook.</strong><br /></p>

Bittorrent is misschien de meest geliefde manier om films en series te downloaden, perfect is het systeem niet. Niet alleen worden torrentsites constant op de hielen gezeten door Stichting Brein, door een film via het peer-to-peer netwerk binnen te halen overtreed je ook automatisch de wet. Tijdens het downloaden van een film, upload je ook meteen de binnengehaalde bestanden naar anderen. En dat mag niet. Gelukkig is er een alternatief, dat niet alleen gemakkelijk werkt, maar ook veel sneller is: nieuwsgroepen.

Bij nieuwsgroepen ben je niet afhankelijk van de uploadsnelheid van anderen, maar alleen van de snelheid van je nieuwsserver. En dat scheelt enorm. Het downloaden van een HD-film duurt op die manier niet langer dan een paar minuten. Daarnaast is de kwaliteit van het aangeboden materiaal vaak hoog en kun je de films en series direct downloaden met Nederlandse ondertiteling. Je moet alleen wel even weten hoe het werkt.Nieuwsserver

De eerste stap is het toegang krijgen tot een nieuwsserver. Op de website van Binaries4all staat een overzicht van servers van verschillende internetproviders. Staat je provider er niet bij, dan ben je aangewezen op een betaalde nieuwsdienst. Dat geldt ook als je provider een datalimiet hanteert of berichten snel van de server verwijderd. Betaalde nieuwsservers zijn vaak sneller, hebben een hogere of geen datalimiet en laten de berichten met films vaak langer staan. De prijzen lopen uiteen van twee euro per maand, tot wel vijftig euro per maand. Afhankelijk van de geboden maximum snelheid en datalimiet.

Heb je een adres van een nieuwsserver gevonden, dan ben je al halverwege. Je hebt nu alleen nog een nieuwsreader nodig om verbinding met de server te maken. Er zijn verschillende downloadprogramma’s verkrijgbaar, maar de meest populaire zijn toch wel Grabit en SABnzbd+. De eerste is gemakkelijk in het gebruik, maar mist de mogelijkheid om van meerdere servers tegelijk te downloaden. SABnzbd+ lijkt wat ingewikkeld (valt echt mee), maar is veel uitgebreider.

Nadat je een van de programma’s hebt geïnstalleerd, vul je de inloggegevens van de server in. Hoe dat moet kun je hier lezen. Voor SABnzbd+ komt het erop neer dat je in het configuratiescherm (onder Config/Servers) de nodige gegevens invult en aangeeft waar je wilt dat de gedownloade bestanden worden opgeslagen (Folders). Ben je daarmee klaar, dan kun je aan de slag.

FTD

Om films en tv-series te vinden, kun je het beste gebruik maken van forums en gemeenschappen. Een aantal voorbeelden zijn FTD, FTN, FTA club, Twilight nzb en Usenet2day. Maar het meest simpel is het programma FTD.

FTD biedt een mooi overzicht van alle films en series die worden aangeboden in DivX, dvd-formaat of HD. Je hoeft het programma alleen maar te installeren en een gebruikersnaam aan te maken. Installeer ook even het programma NZBuddy, omdat dat het nog gemakkelijker maakt om de bestanden te vinden. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de film of tv-serie selecteren die je vanavond wilt zien.

Klik je bijvoorbeeld op de categorie HD, dan krijg je een lange lijst te zien van aangeboden films. Van This is it, tot Avatar en Wonderful World. Je kunt de lijst indelen naar datum of populariteit, maar ook meteen zoeken naar een specifieke titel. Nadat je een goede film hebt gevonden, stuurt de NZB-knop je naar een zoeksite waar de juiste link staat. Vervolgens selecteer je de post en download je het NZB-bestand. Dat bestand bevat de informatie die de nieuwsreader nodig heeft om alle benodigde deelbestanden van de film te downloaden. Heb je SABnzbd+ open staan, dan begint het programma direct met downloaden. Zijn alle deelbestanden binnen, dan pakt het programma ze zelfstandig uit en plaatst de film netjes voor je in een mapje.

Downloaden via nieuwsgroepen lijkt misschien lastig. Maar heb je de bovenstaande stappen een keer gevolgd, dan gaat het daarna snel en gemakkelijk. Wil je liever betalen voor je films, dan kun je ook nog hier terecht.