Nieuws

iPhone-verslaving net zo erg als drugsverslaving

22 oktober 2009 12:28

<p><strong>Het gebruik van apps op de iPhone is een zwaar onderschat probleem. De volksgezondheid loopt gevaar.</strong></p>&#13; <p></p>

Je kunt er de klok op gelijk zetten: als er een nieuwe technologie is die succesvol is, dan staat er vroeg of laat iemand op om te waarschuwen voor het verslavingsgevaar dat de betreffende technologie met zich meebrengt. Tv-verslaving, telefoonverslaving, gamesverslaving, internetverslaving, chatverslaving... de lijst is lang.

En er komt maar geen einde aan. De nieuwste verslaving is de iPhone-apps-verslaving. Ontdekt door de lokale New Yorkse zender ABC7. En je mag het gerust een wonder noemen dat deze bedreiging voor de volksgezondheid niet eerder is opgemerkt. De cijfers zijn immers ronduit schokkend: er zijn al meer 2 miljard iPhone-programmaatjes gedownload in de App Store.

ABC7 laat een deskundige aan het woord die stelt dat 'apping' hartstikke gevaarlijk is. iPhone-junkies onttrekken zich aan sociale verplichtingen en hebben moeite met intimiteit. Bezitters van een iPhone die hun toestel niet meer mogen gebruiken, ondervinden dezelfde afkickverschijnselen als mensen die stoppen met het gebruik van narcotica, stelt een dokter in reportage van ABC7. De iPhone-bezitters die op straat door de verslaggeefster worden aangesproken, geven grif toe dat ze verslaafd zijn aan hun applicaties.

De reportage van ABC7 heeft mij in ieder geval de ogen geopend. Goed beschouwd bestaat er natuurlijk geen verschil tussen iPhone-bezitters die elkaar bijpraten over coole, nieuwe apps en junks die gebruikte naalden uitwisselen.

Dat ik alle symptomen vertoon van een verslaafde heb ik maandenlang stelselmatig genegeerd. Dat vrienden het gek vonden als ik weer eens via de FourSquare-app inlogde om te melden dat ik in deze of gene horecagelegenheid zat, dacht ik altijd dat dat jaloezie was. Idem als ze zich weer eens ergerden aan mijn getwitter tijdens de zoveelste discussie over de Franse revolutie. Inmiddels weet ik beter. Ze zagen me afglijden en probeerden me wakker te schudden. Is er niet een iPhone-app die me kan vertellen waar de dichtstbijzijnde afkickkliniek is?