Nieuws

Booijmans van Beuningen lanceert ArtTube

9 oktober 2009 14:21

<p><strong>Museum Boijmans Van Beuningen is het eerste museum in Nederland met een uitgebreid videokanaal. </strong></p>&#13; <p></p>

Op ArtTube.nl toont het museum actuele en historische video's over kunst en design. Het ontsluit video's van kunstenaars, (de opbouw van) tentoonstellingen en de museumcollectie maar ook registraties van lezingen en verslagen van kunstevenementen in binnen-en buitenland. In Oud nieuws laten ze de rijke geschiedenis van het 160 jaar oude museum zien door middel van Polygoonbeelden.

Inmiddels staan er portretten van genomineerden van de Rotterdam designprijs 2009 op, de lezing van Pipilotti Rist, een remix van een film uit 1930 over de bouw van het museum en interviews met VIP gasten. Interessant is ook de serie 'tijdreizen' waarin - soms onverwachte - verbanden tussen kunstwerken en design wordt getoond.

Op dit moment is Boijmans van Beuningen ook bezig met twee andere websites: Collectie Online en de website voor specialisten ALMA (Afbeelding Links Met Artefact). In het voorjaar zal een groot deel van de collectie van het museum online ontsloten zijn (tip aan het museum: Accessoirize van het Rijksmuseum), in het najaar van 2010 is het mogelijk om via internet gebruiksvoorwerpen uit de collectie te linken aan schilderijen en prenten waarop dit object is afgebeeld. Alle websites zijn (of worden) in het Nederland en Engels; videomateriaal is voorzien van ondertiteling.

Uiteindelijk komt alles samen op ArtTube: elke video op ArtTube wordt gelinkt aan een collectiestuk op de website Collectie Online, aan objecten van ALMA en andere relevante informatie op internet.

Op deze manier krijg je een ultieme online beleving van het museum en haar topstukken. Voorzien van alle achtergrondinformatie en smaakmakers is het enige dat je nog hebt gemist in je beleving een live bezoek aan het museum.