Nieuws

DRM-gedoe na switch BeBook naar epub

7 september 2009 14:08

<p><span style="font-weight: bold;">Wie zijn BeBook-reader upgrade met de laatste software die epub ondersteunt, raakt gekochte Mobipocket-boeken kwijt.</span></p>&#13; <p></p>

BeBook zette vorige week zijn nieuwe firmware online. De Nederlandse reader ondersteunt nu ook het epub-formaat, dat de Nederlandse uitgeefwereld nu lijkt te omarmen als standaard. Sites als Bol.com, Selexyz.nl en Ebook.nl verkopen sinds kort ebooks in epub-formaat en Google maakte honderdduizenden boeken via Google Books beschikbaar in epub. Het bestandsformaat moet digitale boeken een nieuwe stimulans geven.

Maar wie zijn huidige BeBook upgradet verliest zijn eerder gekochte boeken in het Mobipocket-formaat. Die kan het apparaat niet meer lezen. Daarvoor waarschuwt BeBook overigens zelf ook op de firmware-pagina: 'Removes the ability to read Mobipocket DRM protected files. (non DRM Mobipocket files can still be read)'

Dat stuit sommige BeBook-gebruikers tegen de borst: 'Ik heb al een keer betaald voor de content dus waarom zou drm me weerhouden van het lezen ervan', mailt Bright-lezer Johan. De nieuwe BeBook Mini is trouwens deze vrijdag te zien op de eerste Bright Night.

Iets anders merkwaardigs rond ebooks doet zich voor bij Bol.com. De webshop verkoopt sommige digitale boeken voor 3 euro die gratis op Google Books staan te lezen, zo ontdekte Henk van Ess.