Nieuws

Top 10 meest gedownloadde tv-series

31 augustus 2009 14:28

<p><strong>In 2009 tot nu toe ligt Heroes op kop, gevolgd door Lost. Populairste film is Watchmen.</strong></p>&#13; <p></p>

Onderzoeksbureau Big Champagne heeft de televisiesmaak van illegale downloaders wereldwijd in kaart gebracht. De Amerikaanse televisieserie Heroes haalde met ruim 54 miljoen illegale downloads in 2009 tot nu toe de eerste plaats, op de voet gevolgd door Lost met 51 miljoen downloads. Ook in 2007 was Heroes volgens TorrentFreak de populairste serie op BitTorrent. Vorig jaar was het de beurt aan Lost.

Bezoeken aan grote torrentsites zoals The Pirate Bay en Mininova, die de videobestanden indexeren, zijn in de laatste twaalf maanden verdubbeld. Volgens het onderzoek is dat vooral te danken aan de toename van het illegaal downloaden van films en televisieseries en niet zo zeer een toename van illegaal gedownloadde muziek. 'Het is een sociaal geaccepteerde vorm van piraterij', aldus Eric Garland van Big Champagne.

Het onderzoek werd afgelopen zaterdag tijdens het Edinburgh Television Festival gepresenteerd tijdens een sessie over wat de televisie-industrie kan leren van de ervaringen van de muziekindustrie met online piraterij. Eén resultaat is echter uniek voor de film- en televisiewereld: kijkers weigeren nog langer te wachten totdat een serie op en national zender verschijnt.

Zo blijkt uit het onderzoek dat BBC's Top Gear internationaal tot de meest gedownloadde televisieprogramma's behoort. De meeste downloaders komen uit de VS waar afleveringen van het programma maanden later worden uitgezonden. Hetzelfde geldt ook voor veel Nederlandse downloaders van Amerikaanse series waar de 'wachttijd' soms kan oplopen tot een jaar.

De volledige lijst is als volgt: Heroes, Lost, 24, Prison Break, House, Fringe, Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Gossip Girl en Smallville.

Big Champagne verzamelde ook de top 10 meest gedownloadde films: Watchmen, The Curious Case of Benjamin Button, Yes Man, Twilight, Fast and Furious, Gran Torino, Marley and Me, Slumdog Millionaire, Bolt en Australia.