Nieuws

Reiswiki nu ook op papier

15 april 2009 11:50

<p><span style="font-weight: bold;">De Nederlandse reis-wiki <em>Writing Travellers</em> drukt nu papieren steden- en landengidsen samengesteld uit tips van bezoekers.</span></p>&#13; <p></p>

Writing Travellers is een internationale reisrecensiesite van Nederlandse bodem met 24 duizend leden. Net als op Wikipedia kan iedereen bijdragen insturen over leuke plekken om in steden naar toe te gaan. Een groot deel is natuurlijk geschreven door inwoners van die steden zelf.

Er zijn nu zoveel stukjes dat Writing Travellers zes papieren reisgidsen heeft uitgebracht: boeken gemaakt van wiki's. Onder elk stukje staan nog de namen van de schrijvers en de moderatoren. Ook beeldmateriaal is afkomstig van internetters. De zes gidsen zijn: Amsterdam, Nederland, Zuid-Afrika, Kaapstad, India en Italiƫ. De opmaak is wat spartaans met kleine zwart-wit foto's en het formaat van het boek had ook wel kleiner gemogen.

Maar de inhoud is minder afgezaagd en vooral actueler dan in veel andere reisgidsen. Geen lange verhalen, maar vooral veel handige adviezen. Lezers van het boekje over Nederland krijgen in Amsterdam bijvoorbeeld als tips voorgeschoteld: de Last Minute Ticket Shop, Studio K, de terrasjes op de Linnaeusstraat in Oost, de Friday Night Skate, De Burgermeester, Marqt en Hema-rookworst.

Een voordeel voor Engelstalige lezers van deze user generated reisgids: zij kunnen alvast wennen aan het steenkolenengels in sommige stukjes.

Uiteindelijk is het doel dat bezoekers van Writing Travellers ook gepersonaliseerde reisgidsen kunnen laten drukken met meerdere bestemmingen naar keuze.