Nieuws

In memoriam Mark Hoekstra

20 september 2008 21:00

<p>Met ontsteltenis delen wij mee dat Mark Hoekstra, vaste medewerker van Bright, vrijdagnacht is overleden. </p>

Na zijn onverwachtse hartaanval afgelopen woensdag kreeg Mark gistermiddag een zware en fatale hersenbloeding. De familie besloot daarop om, in de geest van Marks hackers- en opensourcementaliteit, toestemming te geven voor orgaandonatie. Mark Hoekstra is 34 jaar geworden en wordt donderdag in zijn woonplaats Groningen gecremeerd.

Mark kwam eind 2005 op onze radar toen hij een iPod-oplader had gemaakt voor op je fiets. Iemand die zo handig en creatief was en zijn hacks op een dergelijk aanstekelijke manier wist te presenteren, die moesten we er bij hebben bij Bright. Ik sprak met hem af en een week later was hij al in volle vaart voor ons aan het bloggen.

Mark was gek op Mac en had een zwak voor Silicon Graphics. Glunderend en watertandend kon hij vertellen over de blauwe Indy computers, zoals autoliefhebbers over Ferrari's kunnen vertellen.

Hij ging ook samenwerken met David Lemereis voor de magazinerubriek Nerd Alert, die Mark sinds het zomernummer vorig jaar zelf aanstuurde. Hij kwam altijd met de lijpste dingen. Klassiekers zijn de zelfgemaakte 'extreme wifi antenne' gemaakt van een leeg colablikje, de 'poor man's iPhone', de 'MacBook mini', de 'WikiPDA' en de oranje led throwies ten tijde van het WK voetbal.

En dat waren slechts de projectjes, zoals hij ze noemde, die hij deed voor Bright. Hij was ook actief bij Nieuwe Garde waar hij onder andere Pecha Kucha Groningen heeft opgezet. Op zijn eigen site GeekTechnique leefde hij zich helemaal uit. Met slechts een dremel en een soldeerbout wist Mark oude hardware op creatieve wijze nieuw leven in te blazen en nieuwe naar zijn hand te zetten. MacGuyver was er niks bij. Dagen en nachten heeft hij gewerkt aan bijvoorbeeld de Slurpr en zijn flashinbouw voor iPods kreeg internationale erkenning in de hackergemeenschap en daarbuiten.

Vorige week nog werkte hij op uitnodiging van Platform 21 in Amsterdam mee aan de Hacking Ikea expositie. Editie NL maakte er met Mark een item over. Apetrots was ie.

Mark was een goedschikse geek met een groot hart. We zullen hem missen en zijn in gedachten bij zijn familie en overige vrienden.