Nieuws

Beeld & Geluid wil Wikipedia inhalen

28 januari 2009 10:49

<p><strong>Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil Nederlands cultuurgoed 'ontsluiten' - maar is daarbij wel érg ambitieus.</strong></p>&#13; <p></p>

De kakelverse Beeld en Geluid-wiki moet een van de grootste kennisbanken van de media-industrie worden. 'Centraal staan films, radioprogramma's en televisieproducties die in het kader van Beelden voor de toekomst gedigitaliseerd worden', aldus de wiki. Bij Emerce lezen we dat het instituut een oproep doet aan media-experts om de wiki wat bij te vullen. Dat is nodig ook: nog dit jaar moet de wiki liefst 50 duizend lemma's tellen en evenveel geregistreerde gebruikers.

Dat hieruit ambitie spreekt is zacht uitgedrukt. Of verkéérd uitgedrukt wellicht, want er lijkt eerder sprake van naïviteit dan ambitie. Wikipedia Nederland wist pas na vijf jaar meer dan vijftigduizend Wikipedianen te strikken voor een account. En pas in 2005 telde de Nederlandse Wikipedia het 50 duizendste lemma.

Wil Beeld en Geluid die aantallen halen in 2009, dan is een groei nodig die ervoor zorgt dat de wiki in 2010 al groter is dan het Nederlandse Wikipedia. En dat zit er natuurlijk niet in. Ook vanwege de overlap: wie meer wil weten over Frank Masmeijer kan bij het Wikipedia-lemma terecht, dat dankbaar (hoewel zonder bronvermelding) gebruik maakt van de informatie in het Masmeijer-lemma van B&G. Aan de andere kant hebben de redacteuren van B&G inmiddels al tweeduizend artikelen geplaatst, dus met een beetje doorstomen wordt het allicht een interessante database die televisie-iconen uit vervlogen tijden voor nakende vergetelheid kan behoeden.