Roterende zonnepanelen op het dak

Roterende zonnepanelen op het dak

20-01-2009 09:06 Laatste update: 29-04-2018 13:16

Welk universiteitsteam ontwerpt een huis dat het slimst met zonne-energie omgaat?

Elke twee jaar organiseert de Amerikaanse overheid de Solar Decathlon in Washington DC. Universiteitsteams van over de hele wereld strijden tegen elkaar met ontwerpen voor het huis van de toekomst op zonne-energie. De Universiteit van Madrid uit Spanje, één van de koplopers op het gebied van het oogsten van zonne-energie, zal het B&W concept solar huis in de strijd gooien.

Het unieke aan het ontwerp is het zonnepaneeldak dat voortdurend met de zon meedraait om maximaal zonne-energie te oogsten. Het dak weegt maar liefst 2 ton, bestaat uit zowel thermische als elektrische zonnepanelen en zal afhankelijk van de locatie onder een hoek van 30 tot 45 graden de zonnestralen opvangen. Ook de hoeken van de buitenmuren van het 45 vierkante meter gelijkvloerse, prefab huis bevatten 'mobiele zelf-oriënterende zonnepanelen'.

Bovendien fungeren de muren als warmteopslag. De energie uit de muren kan met een warmtewisselaar gebruikt worden om het huis te verwarmen of te koelen. Het team uit Spanje wil gezien de wedstrijd echter nog niet verklappen hoe ze het roterende, zware dak met minimale energie kunnen laten draaien.