Nieuws

Nieuwe producten voor draadloos opladen

7 januari 2009 16:50

<p><span style="font-weight: bold;">Geen opladers en kabels die in de war raken meer. Draadloze stroom komt er aan. Voor de zoveelste keer.</span></p>&#13; <p></p>

De afgelopen jaren zijn ze er elk jaar op de Consumer Electronics Show in Vegas. De bedrijven die ons draadloos opladen beloven. Echt doorgebroken zijn de systemen nog niet. Maar ook deze week zijn er weer nieuwkomers op dit gebied te bewonderen.

PowerBeam zet elektriciteit om in een onzichtbare laserstraal die het door de kamer straalt naar een zonnecel die de warmte van de straal weer omzet in stroom. 'Wij gaan het woord opladen uit het woordenboek verwijderen', orakelt de directeur van PowerBeam deze week in een Britse krant.

Maar voorlopig levert PowerBeam maar een mager stroompje van 1,5 watt naar een zonnecel die binnen 10 meter moet staan. Alleen genoeg om een kleine LED of een speakertje van stroom te voorzien. Je mobiel of zelfs laptop opladen kan met het systeem nog lang niet. Dus erg praktisch is het voorlopig niet, nog afgezien van de mogelijke gezondheidsrisico's.

Ook nieuw is Powermat, dat later dit jaar een oplaadmat op de markt brengt. Leg een gadget erop en hij wordt opgeladen via magnetische inductie. Je moet eerst ofwel een dongle in de gadget steken of een van de speciale ontvangers op de mat leggen en via usb-kabel je gadget opladen, zoals te zien is op deze foto's.

Powermat zegt veel meer mobieltjes en gadgets te gaan ondersteunen dan zijn rivaal WildCharge, dat een oplaadmat heeft die werkt met enkele Blackberry's en Motorola-toestellen. Powermat komt met vijf verschillende oplaadkleedjes die 100 dollar of meer gaan kosten. Vanaf komend najaar te koop.