Nieuws

Koop wat je fotografeert met iPhone-app van Amazon

4 december 2008 08:49

<p><strong>Bestellen per foto-upload op je iPhone: spullen kopen was nog nooit zo eenvoudig.</strong></p>&#13; <p></p>

Na de Firefox-piraterij een noviteit van Amazon zelf: met de nieuwste iPhone-app van internetwinkel Amazon kun je producten bestellen door er met je iPhone een foto van te nemen. Het iPhone-programma (helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar) uploadt de foto, welke vervolgens wordt geanalyseerd; hierop krijg je de bestelpagina doorgestuurd. Handig!

Welk ingenieuze beeldherkenningstechnologie daarachter steekt, horen we je denken? Slimme algoritmes, tekstanalyse? Niets daarvan: het is de Mechanical Turk die mensen van vlees en bloed het werk laat doen. Die software kennen we nog uit een Bright-verhaal over kunstenaar Aaron Koblin die de geautomatiseerde outsource-software gebruikte om webwerkers bijvoorbeeld stukjes bankbiljetten na te laten tekenen.

Een en ander betekent dat je dus niet automatisch een link krijgt: het duurt 5 minuten tot 24 uur voordat je foto een reactie oplevert, en ik kan me zo voorstellen dat de gevonden productpagina niet altijd overeenkomt met het gefotografeerde hebbeding - de zoekfunctie gebruiken en de naam van het product typen is handiger. Maar hee, nu kunnen ook analfabeten in een handomdraai digitaal nieuwe spullen kopen, en dat werd hoog tijd.