Nieuws

Vonnis celebfotosite mogelijk slecht voor torrentsites

23 oktober 2008 17:15

&#13; &#13; <p>Stichting Brein <a href="http://anti-piracy.nl/nieuws/bericht.asp?nieuwsberichtid=148" target="_blank">juicht</a> om een nieuw <a href="http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BG0972" target="_blank">vonnis</a> van de Amsterdamse rechter tegen <a href="http://www.showbiznewz.nl" target="_blank">Showbiznewz.nl</a>. </p>

De site mag gebruikers geen foto's van beroemdheden meer laten posten. Showbiznewz heeft volgens de rechter een 'zorgplicht' om auteursrechtinbreuk te voorkomen en heeft geen beperkte aansprakelijkheid doordat het bezoekers zijn die materiaal plaatsen. De uitspraak kan mogelijk ook gevolgen hebben voor torrentsites als Mininova waar Brein een procedure tegen heeft lopen.

Showbiznewz.nl moet van de rechter onder meer bijna 7 duizend euro schadevergoeding betalen aan Bruno Press, een bedrijf dat in Nederland de rechten exploiteert van een internationale databank met celebrityfoto's. De site moet ook duizend euro per dag betalen als het foto's waarop Bruno Press rechten heeft online laat staan.