Nieuws

iPod nano, iPod touch en iTunes krijgen make-over

9 september 2008 20:53

&#13; &#13; <p>iPods, iTunes en een heel klein beetje iPhone, daar draaide de keynote van Steve Jobs om. </p>

Upgrades en nieuwe versies van bestaande producten, geen adembenemende nieuwe apparaten zoals de MacBook Air en iPhone die Apple bij de vorige keynotes presenteerde. Opvallendste verandering bij de iPods is de nieuwe iPod nano, de dunste iPod ooit. De langwerpige aluminium iPod lijkt een combinatie van de tweede en derde generatie nano en heeft de accelerometer van iPhone gekregen.

Hierdoor draait het scherm mee als je de iPod kantelt, en kun je foto's, video en Coverflow op je scherm toveren. Leuke gimmick is 'shake to shuffle' - dat we ook kennen van de Sony Ericsson Walkman-telefoons - waarmee je door te schudden een willekeurig volgend nummer afspeelt. De nano komt in opvallend felle regenboogkleuren en in twee smaken: 8 gb (139 euro) en 16 gb (189 euro).


De nano-chromatic kleuren. Net regenboogkleuren.

Qua uiterlijk slechts twee veranderingen bij de iPod touch: hij is dunner en de volumeknoppen zijn in de zijkant geïntegreerd. Door een softwareupdate (2.1) ondersteunt de iPod Touch nu ook Nike+ iPod. De ontvanger om met de chip in de hardloopschoen te communiceren is in de Touch ingebouwd. Net als op de iPhone staat de App Store nu ook standaard op de Touch. Een slimme zet, want in de App Store zijn in zestig dagen al 100 miljoen programmaatjes gedownload. Gebruikers hebben keuze uit onder andere 700 games. In november komt daar bijvoorbeeld Need for Speed: Undercover van EA voor uit. Apple noemt de Touch de 'funnest iPod ever'. De Touch is er in drie versies: 8 gb (219 euro), 16 gb (279 euro) en 32 gb (379 euro).
Van de iPod classic blijft alleen het dunne model bestaan. De capaciteit gaat van 80 naar 120 gb, voor 229 euro.

iTunes 8 heeft een aantal veranderingen ondergaan, waaronder de manier waarop je door je muziek kunt browsen. Je kunt door je covers browsen op de manier die iPhoto voor Events (Gebeurtenissen) gebruikt. Ook nieuw is de functie Genius, waarmee je met een muisklik automatisch playlists kunt maken van nummers die goed bij elkaar passen. Genius baseert zijn keuze op algoritmes die zijn verkregen door het muziekpatroon van alle iTunes-gebruikers te analyseren, en dat zijn er inmiddels 65 miljoen. Een soort Last.fm dus, in je eigen iTunes. Amerikanen komen er zoals altijd beter vanaf. Zij kunnen vanaf vandaag ook tv-shows in HD-kwaliteit aanschaffen. Per aflevering kost dat 2,99 dollar, 1 dollar meer dan een aflevering in het normale SD-kwaliteit.

Natuurlijk is de iPhone in juli groot in het nieuws geweest, met de introductie van de iPhone 3G, maar vandaag kwam de telefoon er bekaaid af. In een minuut raffelde Jobs de komst van nieuwe software (2.1) af en wat dat voor de iPhone zou betekenen: minder uitgevallen telefoongesprekken, een langere batterijduur en een snellere back-up met iTunes. Dat klinkt als goed nieuws, maar willen we graag aan den lijve ondervinden.

Het beste nieuws dat Steve Jobs vandaag bracht was misschien wel zijn openingszin: 'The reports of my death are greatly exaggerated. Nuff said.'