Politie VS wilde iPhone unlocken met vinger dode man

Politie VS wilde iPhone unlocken met vinger dode man

23-04-2018 06:49 Laatste update: 06:50

Rechercheurs in Florida probeerden in een uitvaartcentrum met de vingers van een overledene zijn iPhone te unlocken.

De man was door een politieagent gedood tijdens een aanhouding. De man reed weg toen de agenten de auto wilden doorzoeken, omdat ze een wietlucht roken. Een van de agenten schoot op de wegrijdende auto. De man werd geraakt, de auto crashte en hij overleed. Hij bleek al langer een verdachte in een drugsgerelateerd onderzoek te zijn.

Twee rechercheurs gingen vervolgens naar het uitvaartcentrum waar het lichaam van de man lag opgebaard. Zij probeerden met de vingers van het lijk zijn iPhone via de Touch ID-vingerafdrukscanner te unlocken in de hoop toegang te krijgen tot informatie op de iPhone die hen zou kunnen helpen bij het onderzoek. 

Legaal en respectloos

De verloofde van de overleden man was aanwezig toen de rechercheurs de iPhone probeerden te unlocken. Hoewel de rechercheurs wettelijk gezien geen zoekbevel nodig hadden, omdat burgers na overlijden geen privacybescherming hebben onder de Amerikaanse privacywetgeving, vond de verloofde de gebeurtenis erg respectloos.

Een iPhone met Touch ID is overigens na 48 uur niet meer met een vingerafdruk te openen. Je moet dan een pincode voeren. Ook in Nederland geldt dat overledenen geen privacybescherming hebben op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens.