Nieuws

Wikicrimes zet politie buitenspel

15 april 2008 17:12

&#13; &#13; <p>De flexibiliteit van Wikipedia en Google Maps, maar dan gericht op misdaden: <a href="http://www.wikicrimes.org" target="_blank">Wikicrimes</a>. </p>

Op de site kan je precies aangeven wanneer en waar je het slachtoffer was van een misdrijf. Met de interactieve service hoopt de Braziliaanse bedenker de drempel te verlagen voor mensen die anders waarschijnlijk geen aangifte zouden doen bij de politie.

Samenwerking met de politie zit er niet in, vertelt de Braziliaanse maker professor Vasco Furtado de BBC. Deze behoudt graag het monopolie op de gegevens, iets wat Furtado sterk tegenstaat. Hierin wijkt Wikicrimes dan ook af van een Nederlands initiatief als Misdaadkaart.nl dat juist gebruikmaakt van gegevens van de politie. Ook zouden regio's volgens de politie zo sneller in een kwaad daglicht komen te staan. Een goed voorbeeld hiervan is de woonplaats van de professor zelf, het stadje Fortaleza in het noorden van Brazilië. Met 540 gemelde misdrijven zou ik me daar nu ook niet bepaald veilig voelen. Nederland is volgens Wikicrimes nog veilig, met nul gemelde misdrijven.

Een beetje vreemd nog wel is dat Safari de site in het Portugees weergeeft en Firefox in het Engels.