Nieuws

Flesje bronwater 50 keer viezer dan kraanwater

29 november 2007 18:00

&#13; &#13; <p>Flessenwater belast het milieu dertig tot duizend maal meer dan kraanwater, dat berekent <a href="http://www.citg.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=482606a6-7277-45aa-af95-40cb850217e2&lang=en" target="_blank">Alex van der Helm</a> in het proefschrift waarmee hij maandag promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. </p>

'Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer.' Voor een flesje bronwater betaal je bovendien ruim honderdvijftig keer zo veel als eenzelfde hoeveelheid water uit de kraan, zegt Van der Helm.

Dat terwijl het Nederlands kraanwater het beste ter wereld is, en in Utrecht de Sourcy gewoon uit de kraan komt. 'In de wereld geven we 100 miljard per jaar aan flessenwater uit. Terwijl een verdubbeling van het jaarlijks budget van 15 miljard voldoet om de door de VN vastgestelde Millennium Development Goals te volbrengen en het aantal wereldburgers zonder drinkwater te halveren. Daarmee worden flessen overbodig, en brengt Van der Helm een kip en ei dilemma aan het licht.

Waternet, het drinkwaterbedrijf van de Amsterdamse regio probeert ons ervan te doordringen dat een flesje bronwater niet nodig is. Op scholen zijn waterkoelers geplaatst met doodgewoon kraanwater. Krijg je gratis een flesje bij.

Update 30-11-07: Enkele cijfers zijn in overleg met Alex van der Helm aangepast.