Top 5 Urban games

Top 5 Urban games

25-09-2007 13:32 Laatste update: 29-04-2018 20:30

Potje Snake spelen op de Amsterdamse Nieuwmarkt? Ruimtemannetjes pakken in het Westerpark? Het Come Out & Play festival ziet de hele stad als spelbord.

Kreeg de organiserende Waag Society ons al eerder aan het rennen door Amsterdam, tijdens het crossmediafestival Picnic kan iedereen weer de leukste hi-tech, lo-tech en no-tech spelletjes spelen. Niet solo achter een scherm, maar met elkaar in de werkelijke wereld. Een top 5 van de beste stadsspelen.

5 :: Pong
Het 72 meter hoge speelveld bestaand uit 896 vierkante lampen kennen we als de gevel van het Rotterdamse KPN-gebouw. Tijdens de Rotterdam Marathon van 2003 werd er Pong op gespeeld. Helaas niet interactief. Mag dat nog een keer in de herhaling, en dat we dan met ons mobieltje meedoen?


4 :: Pacman
Al in 2004 rende een als Pacman verklede man door (Pac)Manhattan. Die wordt natuurlijk achternagezeten door de spookjes Inky, Pinky, Blinky en Clyde (ook volwassen, vermoedelijk hoogopgeleide managers). Zij worden bestuurd door mensen die via mobieltjes en wifi van bovenaf meekijken, alsof ze in de speelhal staan. Muntjes inwerpen om ze weer op te starten heeft nog niet geholpen.


3 :: Speurtocht
Sinds dit weekend hangen er aan Amsterdamse gevels shotcodes, iconen die je met je mobieltje fotografeert zodat ze je naar een pagina op internet leiden. Dan ontvang je meer informatie, of juist meer raadsels die je naar nieuwe locaties leiden. Op dit moment kun je WatWasWaar spelen.


2 :: Voetbal
Op 25 september noemen we dat Navball. Met natuurlijk twee keer elf man en 45 minuten speeltijd gaat het erom de bal in de goal, het CS, te schieten. Snelheid en richting worden bepaald door de spelerposities in de stad. Naast je mobieltje en gps kun je ook gebouwen in je muurtje zetten. Komt dat schot!


1 :: Tikkertje
Ofwel Gotcha. In Arnhem liggen er mensen voor in je voortuin te wachten, maar daar is de strijd gestreden en is winnaar Rainier Isendam al gehuldigd. Het eerstvolgende soortgelijke spel is op 4 oktober. Dan spelen we Monkey Murder Mystery, een viral van Hi. Shoot to kill, duidelijker kan ik het doel van dit spel niet omschrijven. Het gaat gelukkig om een foto.