Nieuws

Eerste legale p2ptv-kanaal op BrightLive

30 november 2006 10:14

&#13; &#13; <p>Peer-to-peer komt na de <a href="http://www.bright.nl/p2p-na-kazaa" target="_blank">exit van Kazaa</a> steeds meer in de legale sfeer terecht. </p>

Zo heeft BitTorrent deze week 25 miljoen dollar opgehaald en een een nieuwe deal gesloten met onder meer filmmaatschappijen als Paramount en 20th Century Fox en tv-zenders als MTV Network. Zij zullen tientallen films en tv-shows gaan publiceren als torrent-downloads. Nice. Maar p2p kan je ook gebruiken om internetters onderling live tv-streams te laten uitwisselen die je op tv kan kijken. Dat wordt mogelijk met de nieuwe settopbox Nuvio One, deels gemaakt door het Nederlandse AHT International. Dat werd eerder dit jaar door Apple teruggefloten toen ze het p2ptv-kastje onder de naam P2Pod wilde verkopen. De Nuvio One is morgen op BrightLive '06 voor het eerst in actie te zien.

De Nuvio One gebruikt voor de p2p-streaming de p2p-software van de Universiteit van Delft, Tribler, dat we eerder BitTorrent 2.0 noemden. Daarnaast biedt het kastje toegang tot duizenden andere live tv-streams. Die functie lijkt wat op de PC Zapper van Vincent Everts, maar dan op een settopbox.

In Radio Online sprak Ron van Herk van AHT International over de Nuvio One en de eerste demo vrijdag tijdens BrightLive. Dat interview is hier te beluisteren (Windows Media). Van Herk onderhandelt ook met tv-producenten en kabelmaatschappijen over p2p-distributie van beelden of het toevoegen van p2p-functies aan bestaande settopboxen van kabelkijkers.

De Nuvio One kost 200 euro, de software is gratis op je tv te installeren. Vanaf vrijdag staat dat online op Nuvio.tv. Die dag vormen de Bright.nl-filmpjes samen een van de eerste legale p2ptv-kanalen ter wereld.