Nieuws

Glasvezel in m'n straat!

6 oktober 2006 18:33

&#13; &#13; <p>De gemeente Amsterdam is het wachten op goedkeuring vanuit Brussel beu en begint alvast met het aanleggen van een stedelijk <a href="http://www.citynet.nl" target="_Blank">glasvezelnet</a>. </p>

Eerder deze week viel er bij mij een brief van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer op de mat. Daarin staat dat de aanleg deze maand gaat beginnen. Op 12 oktober is het startschot. Het duurt nog een paar maanden voordat ze bij mijn straat zijn aangekomen, maar het komt er dus echt.

Het glasvezelnet belooft razendsnel internet: IPTV, VoIP en wreedband in één pakket. Maar bij welke providers en tegen welke prijzen is nog onduidelijk.

Dit glasvezelproject kost bovendien ontzettend veel geld, niet alleen van investerende banken en bedrijven, maar ook van de Amsterdammer zelf via de belastingen. Dat geld is misschien wel harder nodig voor andere zaken. Voorlopig lijken kabel en ADSL snel genoeg, behalve dan misschien voor HDTV-beelden op drie verschillende schermen.

Ook zou een stadsdekkend wifi- of WiMAX-netwerk veel goedkoper en sneller klaar zijn geweest. Want de aanleg van het glasvezelnetwerk in Amsterdam duurt nog jaren. Maar de gemeente Amsterdam vindt wifi geen goed idee met het oog op de toekomst.

Op de site van Glasvezel Net Amsterdam staat onder de vraag Kan het niet allemaal draadloos?: 'Draadloze verbindingen kunnen veel minder transporteren dan een glasvezel, zijn relatief storingsgevoelig en moeten met anderen gedeeld worden. De antennes moeten verbonden zijn met een snel vast netwerk (glasvezel). Ze zijn daarom in de praktijk geen duurzaam alternatief voor glasvezel naar het huis.'