Nieuws

Je iPod of je leven

11 oktober 2005 01:44

&#13; &#13; &#13; &#13; <p>In grote steden als New York, Los Angeles en Londen is de iPod aanleiding tot straatberovingen, inbraken en zelfs moord. </p>

In Nederland is het vooralsnog rustig. Toch een paar tips.

Woensdagmiddag presenteert Apple een nieuw product. Volgens de geruchtenmolen een iPod video. (We zijn erbij en zullen verslag doen vanuit Londen.) Maar wat het ook voor een iPod moge zijn, de fans zullen in de rij staan. Fans die niet allemaal bereid zijn er eerlijk voor te betalen.


Waarschuwingen in de metro van New York

De hoofdofficier van politie in Londen wijdt een toename van ruim 26 procent in overvallen eerder dit jaar hoofdzakelijk aan de diefstal van mobieltjes en iPods. In New York wilde een 15-jarige jongen zijn iPod niet afstaan en werd doodgestoken. Een bende professionele dieven sloegen afgelopen zomer in LA hun grote slag. Ze stalen 12.000 iPods uit een warenhuis.

In Nederland kan je nog veilig met je iPod in het openbaar vervoer reizen. 'We zijn er wel naar aan het kijken', zegt Eric Vermeulen, woordvoerder voor de Amsterdamse politie. 'Maar we hebben geen keiharde bewijzen of signalen dat er meer iPods worden gestolen. Dat hebben we wel met mobieltjes gezien.' Volgens Vermeulen zou dat mogelijk komen omdat de populariteit van iPods in Amsterdam nog niet zo groot is als in de grote wereldsteden. 'Ik zie nog niet iedereen met een iPod lopen.'

De politie van Londen wijt de enorme toename in criminaliteit overigens niet alleen aan iPod-diefstallen. Het is mede een gevolg van de happy slapping rage die Engeland teistert. Groepen jongeren besluipen daarbij een nietsvermoedend slachtoffer dat ze vervolgens een mep of erger verkopen, terwijl ze de geweldadige gebeurtenis met een hun mobieltjes filmen. Lachen joh.


Een kogelvrije iPod biedt bescherming maar niet tegen diefstal

Criminelen jatten niet alleen iPods maar gebruiken deze ook als gereedschap om te stelen. Grote hoeveelheden gevoelige informatie op onbeveiligde bedrijfsnetwerken kopieer je in een handomdraai naar de harde schijf van de iPod. Soms is de iPod zelf de oorzaak dat criminelen tegen de lamp lopen. Zo pakte de politie van Londen in juli de leider van een bende fraudeurs. Zijn iPod bleek een goudmijn aan vervalste dokumenten te bevatten.

Uiteraard zijn het de witte koptelefoontjes van de iPod die je voor de dief zo gemakkelijk als potentieel slachtoffer kenmerken. Het meest voor de handliggende advies om diefstal te voorkomen luidt dan ook: draag je iPod onder je jas en koop vooral een andere kleur koptelefoon.


Het iStain doe-het-zelf pakket

Er zijn creatievere manieren om langer iPod-eigenaar te blijven. Je zou bijvoorbeeld je iPod met een doe-het-zelf iStain kunnen bewapenen. Gebaseerd op inktbommen die banken gebruiken voor geldtransporten zal je iStain uitgeruste iPod je overvaller letterlijk rooie oortjes bezorgen.

Waan je je dan nog niet veilig op straat dan kan je de iPod nog altijd inruilen voor de piiPod van de Nederlandse kunstenaar pii. Deze houten surrogaat iPod is volgens pii specifiek ontworpen om niet in staat te zijn muziek of geluidsbestanden af te spelen. Gegarandeerd diefstalbestendig, aldus de kunstenaar. Bovendien beschermt piiPod je tegen voortijdige doofheid. 'Je iPod of je leven!' 'Wat zei je?'