De spectaculairste expo's op de beurs in Milaan

De spectaculairste expo's op de beurs in Milaan

25-04-2018 19:29 Laatste update: 26-04-2018 14:41

De concurrentie was groot op de designbeurs van Milaan. Ontwerpers en merken streden om de aandacht. De highlights op een rij.

Vorige week werd de stad Milaan overgenomen door de jaarlijkse meubelbeurs Salone del Mobile. Dat is dé plek waar het nieuws op gebied van meubels en design wordt gelanceerd. Het gebeurt op de duurste locaties, zoals paleizen en theaters, maar net zo goed in een voor de week uitgekochte bloemist of garagebedrijf. Met 2500 ontwerpers en 200 merken is de concurrentie groot, bezoekers kunnen niet alles zien en moeten keuzes maken. En dus moet je een spectaculaire presentatie geven. De meest opvallende exposities zetten we voor je op een rij.

Open Sky - COS x Phillip K. Smith

Deze enorme spiegelende installatie in de binnenstad van Milaan was de gedoodverfde hit. Toonaangevende media zoals Dezeen en Wallpaper noemden in hun wat-te-doen in Milaan dit werk steevast als must see. Open Sky is een wand van spiegels die door de Amerikaanse kunstenaar Phillip K. Smith midden in het 16-eeuwse palazzo is gezet. Zo biedt hij je in het drukke Milaan een blik op de open hemel. Open Sky is gemaakt in opdracht van kledingmerk COS, eigendom van de Zweedse H&M-groep. Kleding was er nergens te zien, maar wel vele hip geklede bezoekers die met de gratis witte schoudertas door de stad flaneerden. In combinatie met de enorme ‘instagrammabiliteit’ van de installatie is het een effectieve reclamecampagne.

Monster Cabaret van Lasvit

De werkelijke must-see, en tevens de winnaar van de jaarlijkse 'beste presentatie van Milaan', was het Monster-cabaret. In het bijzonder kleine theatertje waarin je je haast in een poppenhuis waande, liet de Tsjechische glasfabrikant Lasvit zien wat voor moois 17 topdesigners met hun materiaal en vakmanschap kunnen maken. Tussen het burleske cabaret met dames vol strass-steentjes en verentooi, straalden een Japanse Gundam-robot van glas, glazen astronauten van de Campana-brothers en de naïeve monsters van Maarten Baas.

U-joints met Dirk van der Kooij

In de expositie U-joints zie je waar productontwerp werkelijk om draait. Als je wordt verleid om enkel de buitenkant te waarderen, laat deze verzameling van verbindingen je zien dat het vernuft vaak van binnen zit. Je ziet 50 producten waarbij het koppelstuk net zo mooi is als het geheel. Daarnaast tafels vol klemmen, schuiven, knopen, zwaluwstaarten en t-stukken die de schoonheid van industrieel ontwerp tonen. Boven de ingang wordt je welkom geheten door het pronkstuk; een enorme uit cd-hoesjes geprinte kroonluchter van Dirk van der Kooij.  

Giant with dwarf - Stephan Huerlemann

Volwassen mensen werden weer kinds in deze tunnel onder het Centraal Station van Milaan. Ze speelden met deze houten trekpoppen en als je dichtbij kwam, hoorde je ze er zelfs stemmetjes bij verzinnen. Niemand kon met zijn handen afblijven van de Giant with dwarf-installatie van de oudste fabrikant van houten stoelen van Zwitserland Horgenglarus. Kunstenaar Stephan Huerlemann heeft heel knap van de diverse bestaande houten onderdelen monsters weten te maken. Je ziet zittingen, rugleuningen, en dat wat normaal roerloos als een meubelstuk in huis staat, komt in beweging als je aan het touwtje trekt. 

Serpenti - MVRDV voor Bulgari

Het nuchtere Rotterdamse MVRDV mocht de presentatie voor het protserige Bvlgari, het door Sotirios Voulgaris opgerichte conglomeraat in juwelen, horloges, parfums en hotels met Milaan als hoofdkwartier, bouwen. De 3 elementen materiaal, modulariteit en kleur uit de kleurrijke mix-and-match juwelen zijn bijna letterlijk in ruimte vertaald. Met gebruik van een spiegel is een van de bekendste armbanden die de naam Serpenti draagt, uitvergroot tot een ruimte, zodat juwelen architectuur worden. Enter the Serpenti!

Bar Anne

Hoe zorg je dat je iedereen naar jouw expositie komt? Geen saaie tentoonstelling, maar gezelligheid en drank, dan volgen de mensen vanzelf. Dat hebben deze Nederlandse ontwerpers gedacht, en het was steevast druk. Bar Anne is ontworpen door het prijswinnende architectenbureau Space Encounters, dat met de Boring-collectie al eerder een hit op de Salone scoorde. De entree is een spectaculaire lichtinstallatie van Children of Light, en de bar zelf staat vol met meubels van Nederlandse ontwerpers. Tegenover al de high-end presentaties van de Italiaanse Salone zetten zij, heel Nederlands, no-nonsense. En hoe beter te overtuigen dan dat je zelf de meubels kunt gebruiken?

Kijk voor meer design- en wooninspiratie bij het vernieuwde RTL Woonmagazine.