Dutch design: gezonder met de zon omgaan

Dutch design: gezonder met de zon omgaan

29-04-2018 09:55 Laatste update: 01-05-2018 12:45

Zonnebrandcrème en een zonnebril? Ze kunnen ook slecht voor je zijn, zeggen deze Nederlandse ontwerpers, die alternatieven presenteren.

Fancy ding draagt die dame op haar neus, maar wat is het? De zonnebril van Buro BELÉN​ bestaat uit een gebogen materiaal met gaatjes erin dat een derde van het opvallende licht blokkeert. Het doorlaten van een deel van de UV-straling is beter voor je gezondheid dan een zonnebril, concludeert een onderzoek waar Lenneke Langenhuijsen en Brecht Duijf hun ontwerpen op baseren.

Een zonnebril beschermt je netvlies tegen schadelijke UV-straling, maar tegelijkertijd blokkeert het filterende glas het signaal dat via je ogen naar je hersens gaat zodat je lichaam weet dat het zich in de zon bevindt. Daardoor voorkom je de natuurlijke bescherming tegen verbranden (het bruiningsproces) en de aanmaak van vitamine D.

Naast de UV-doorlatende zonnebril presenteerde Buro BELÉN op de designweek in Milaan met Project SUN+ een heel assortiment aan objecten die ons gezonder met de zon laten omgaan. Je lichaam kan het eigenlijk zelf het best. Zo is er een parasol met SPF 8. Zonnefactor 8 is volgens onderzoek de meest gezonde factor aangezien je wel Vitamine D aanmaakt (belangrijk tegen botontkalking, kanker en Alzheimer) en 8 keer langer in de zon kunt blijven. Bezoekers van de presentatie maken selfies met een enorme zonnehoed op, die grof geweven is en zo dus een deel van de straling doorlaat, maar wel je hele lijf schaduw geeft. En een wijde jurk met een print van ontblote lichamen laat je huid ongemoeid, terwijl je er toch niet heel bedekt uitziet.


Lees ook: De spectaculairste expo's op de beurs in Milaan