Sieraden om smartphonegebruik te stoppen

Sieraden om smartphonegebruik te stoppen

28-04-2018 10:14 Laatste update: 30-04-2018 21:51

Grijp jij ook te vaak naar je smartphone en wil je daar mee stoppen? Device People biedt oplossingen.

In de expositie Device People staat onze omgang met digitale apparaten centraal. Gijs Bakker, de oprichter van Droog, voorheen hoofd van de Master-opleiding van de Design Academy Eindhoven en afgelopen week geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, heeft samen met het Designmuseum Den Bosch ontwerpers gevraagd dit te onderzoeken. Ze constateren een sociale transformatie waarin de chat-app is geworden wat de sigaret was. Device People laat zien hoe het ons na tien jaar iPhone vergaat en waar dat naartoe gaat. 

Finger Blocks

Hoe vaak kijk jij op je smartphone? Wie minder dan 221 keer per dag antwoordt, zit onder het dagelijks gemiddelde. Zo vaak kijken we dus, en heel vaak onbewust. Wie het niet gelooft, kan deze Finger Blocks eens proberen. Finger Blocks is een zilveren sieraad dat je op je vingertoppen draagt. Dat introduceert een nieuw type juweel; een ornament waarmee je je gedrag kunt verbeteren. De Finger Blocks zijn gemaakt door het Eindhovense designduo MischerTraxler, dat steeds vakmanschap met technologie combineert. In 2008 ontdekten we op de Dutch Design Week hun eerste werk The Idea of a Tree, dat een uniek bankje produceert waarin de zonnekracht van een bepaalde dag is weergegeven.

Real Image

Ook een tweede sieraad van MischerTraxler helpt als medicijn tegen overmatig schermgebruik. Real Image is een roestvrij stalen object in de afmetingen van een smartphone met een spiegel als scherm. Het voelt heel vertrouwd alsof je je telefoon in je hand hebt, maar zodra je wil kijken herinnert de spiegel je eraan dat we in het hier en nu leven én voor wie je het eigenlijk allemaal doet.

Externe digitale organen

De digitale evolutie zal ons lichaam veranderen. We zouden externe organen kunnen gaan gebruiken die als datakabels voor ons werken. In een kruising van technologie en instinct reageren die kabels zoals haren die overeind gaan staan als je lichaam denkt dat je in gevaar bent. Lichaamskunstenaar Bart Hess laat het zien in zijn lichaamsextensie .EXT.

Kijk ook: zo kom je van je smartphone-verslaving af


Volg Bright ook op YouTube