Een foto van Rons ontplofte iPhone X. Beeld © Eigen foto
Een foto van Rons ontplofte iPhone X. Beeld © Eigen foto
Nieuws

iPhone X ontploft in jaszak van Nederlander

24 april 2018 17:33

Ron Barten uit het Noord-Brabantse Mariahout wist niet wat hem overkwam toen er rook uit zijn jas kwam. Het bleek zijn gloednieuwe iPhone X.

Zijn Apple-smartphone ontplofte in zijn jaszak, vertelt hij. "Er zitten gaten in mijn jas, trui en broek." Het gebeurde twee weken geleden, toen hij in de kantine van de universiteit zat, zegt Ron tegen RTL Nieuws. "Ik had mijn iPhone toen net drie dagen. Ik hoorde gesis en zag rook onder de tafel vandaan komen. Toen ben ik opgesprongen en heb ik mijn telefoon op de grond gegooid. De telefoon lag te roken en er zaten gaten in mijn jas trui en broek. Best heftig."

Het verhaal wordt bevestigd door Rons vriend Mike van Doorn: "We zaten te lunchen en opeens kwam er rook van onder de tafel vandaan. Ron stond op en haalde zo snel mogelijk zijn telefoon uit zijn jas. Toen lag het toestel op de grond uit te branden. Ron wilde hem nog verplaatsen, maar hij trok zijn hand terug omdat de telefoon zo warm was. Heel raar."

Ron raakte wonder boven wonder niet gewond: "Ik vermoed dat door mijn kleren erger is voorkomen. Anders had ik misschien wel brandwonden opgelopen", zegt hij.

Voorzorgsmaatregelen

In eerste instantie had hij niet het idee om met zijn verhaal de media op te zoeken. Maar het incident is inmiddels al bijna twee weken geleden en Apple heeft volgens Ron nog geen vervangend toestel geregeld. "Apple wil nu dat ik van Eindhoven naar een officiële Apple Store in Amsterdam reis. Dat vind ik raar, het is toch niet mijn fout? En ik vind het ook goed om mensen op de hoogte te brengen dat zoiets kan gebeuren met de iPhone X."

Nu hoopt hij een nieuwe, goed werkende iPhone X te krijgen. En hoewel Apple zegt dat zoiets nooit is gebeurd, neemt hij na het incident toch voorzorgsmaatregelen: "Ik denk er nog wel over na als mijn telefoon in mijn jas zit. En als ik in de kantine zit waar het is gebeurd, denk ik er ook aan. Dan leg ik mijn huidige telefoon, de iPhone 7, ook op tafel."

'Zeldzaam incident'

Apple laat weten dat het, 'met een miljard iPhones en honderden miljoenen iPads in omloop', onvermijdelijk is dat zich 'zeldzame incidenten' voordoen. Het zegt contact te zullen opnemen met de klant en de telefoon te zullen bekijken. De fabrikant wijst er verder nog op dat 'ontploffen' geen accurate benaming is om het ontbranden van het toestel te beschrijven.

Kijk ook: cameratest met iPhone X versus Samsung Galaxy S9

Volg Bright op YouTube