Politie rolt aanbieder DDoS-aanvallen op

Politie rolt aanbieder DDoS-aanvallen op

25-04-2018 12:41 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Redactie Bright

De Nederlandse politie heeft de 'grootste aanbieder van DDoS-aanvallen wereldwijd' opgerold.

Op de site Webstresser.org konden mensen cyberaanvallen bestellen, waarmee ze websites konden laten platleggen. In Hilversum werd dinsdag een inval gedaan in de woning van iemand die vermoedelijk beheerder van de site is geweest. Deze persoon is niet aangehouden.

In Servië, Kroatië, Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn vier mensen opgepakt die beheerder van de site waren. Verder werden op verschillende plekken in Nederland gebruikers van Webstresser.org aangehouden. "Met het neerhalen van de site is de grootste en bekendste 'stresser' ter wereld buitenspel gezet", aldus de politie. 

136 duizend gebruikers

De opsporingsdiensten kwamen Webstresser.org op het spoor door informatie van de National Crime Agency uit Groot-Brittannië. De infrastructuur van de website bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie kon achterhalen. Webstresser.org had volgens Europol 136 duizend geregistreerde gebruikers. De site zou volgens de Nederlandse politie 6 miljoen aanvallen hebben uitgevoerd.

De cyberaanvallen waren onder meer gericht op internetdiensten van banken, overheden, gamebedrijven en politie-organisaties. De site bood zijn diensten vanaf 15 euro per maand aan. 

Schade verhalen

”We hebben een slag toegebracht aan (D)DoS-criminaliteit", zegt Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime van de politie. "Niet alleen zijn de administrators gearresteerd, maar ook gebruikers zullen vervolgd en aansprakelijk gesteld worden voor schade." Hij waarschuwt iedereen die een DDoS-aanval zou willen uitvoeren. "Doe het niet, want door opsporing van de DDoS-dienst die je gebruikt, de-anonimiseren we je, bezorgen je een strafblad en stel je slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen."

Volgens de politie chanteerde Webstresser.org bedrijven door aan te bieden dat ze tegen betaling op een lijst van sites die niet aangevallen zouden worden konden staan. De site bood ook anonieme betalingen aan. Op discussiesite Reddit beantwoordt het Team High Tech Crime van de politie vragen over de operatie. Zo schrijft een medewerker dat er tijdens het onderzoek vier keer een kopie van de server die in Nederland stond is gemaakt.

Plannen kabinet

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) presenteerde vorige week plannen voor een betere aanpak van cyberaanvallen. Grapperhaus pleit voor een landelijk dekkend stelsel met informatie over de laatste cyberdreigingen. Ook wil de minister dat overheden en bedrijven meer gaan samenwerken. In het regeerakkoord sprak de coalitie al af om 95 miljoen euro per jaar te besteden aan het verbeteren van de cyberveiligheid in Nederland. 


Lees ook:

Jongen deed DDoS-aanvallen 'omdat het grappig is'

Minister Hoekstra waarschuwt voor phishing na DDoS-golf

Hoe DDoS-aanvallen zijn in te dammen