Sneakers met zolen van kauwgom van de straat

Sneakers met zolen van kauwgom van de straat

02-05-2018 04:09 Laatste update: 05:16

Gum shoes zijn gemaakt van kauwgom die van de Amsterdamse straat is geschraapt.

Ieder jaar wordt er 1,5 miljoen kilo kauwgom van de Nederlandse straten geschraapt, wat miljoenen euro’s kost. Om het kauwgomprobleem nog meer zichtbaar te maken dan wat je zelf als zwarte vlekken op straat of kleverige kwakje onder je schoen ziet, brengt reclamebureau Publicis One in opdracht van de metropoolregio Amsterdam de kekke Gum shoes op de markt.

Kauwgom blijkt een erg geschikt materiaal om een nieuw soort rubber van te maken, toont Gum-Tec, dat kauwgom verzamelt in openbare prullenbakjes. Samen met het Amsterdamse merk Explicit Wear ontwikkelde het een sneaker met de kaart van Amsterdam in de van kauwgom gemaakte zool. In plaats van kauwgom laat je nu een plattegrond op straat achter.

"Gum-Tec zet bepaalde stoffen uit de kauwgom om in kleine korrels. Die worden gesmolten en in een zoolvorm gegoten."  zegt creatief directeur Mischa Schreuder van Publicis tegen Editie NL. Hetzelfde bedrijf maakt ook kammen, frisbees, mokken en potloden van verwijderde kauwgom.

Viral

Het project is behoorlijk viral gegaan en is opgepikt door tal van internationale media. CEO van T-Mobile John Legere probeert een rose paar te bemachtigen. Eind juni gaan de schoenen, die 199 euro kosten, in de verkoop. Via de website zijn in de voorverkoop al 1000 paren verkocht. Warenhuis Hudson’s Bay in Amsterdam verkoopt in juni 50 paar, maar gezien de populariteit worden er waarschijnlijk meer geproduceerd.


Lees ook: Sinds de iPhone wordt er minder kauwgom verkocht