Next-gen hardloopschoenen uit de 3D-printer

Next-gen hardloopschoenen uit de 3D-printer

02-05-2018 04:39 Laatste update: 07:23

De geheel 3D-geprinte schoen komt weer een stap dichterbij dankzij Nike en Adidas.

Een nieuwe stap in de technologie van sneakers. Nike lanceert de Flyprint, een hardloopschoen uit de 3D-printer. Van een paar VaporFly Elite Flyprint is de bovenschoen gemaakt door een 3D-printer. Dat maakt het middels een 3D-datascan van een voet mogelijk de schoen precies passend te maken voor een atleet. Een van hen is Eliud Kipchoge, de Keniase hardloper die in 2016 de Olympische marathon won.

De Flyprint is niet alleen maatwerk, maar maakt het productieproces ook sneller en het geprinte plastic ‘textiel’ heeft door de versmolten punten meer precisie. Bij een geweven textiel ontstaat wrijvingsweerstand tussen de in elkaar gevlochten garens, wat bij versmelting niet voorkomt. Ook is het 3D-geprinte plastic lichter en ademt het meer dan eerder door Nike gebruikt textiel.

De VaporFly Elite Flyprint die op maat wordt gemaakt is voorlopig bedoeld voor high-performance hardlopers. Wie zijn voet wil verpakken in next-gen technologie moet daar 600 dollar voor neertellen.

Adidas

Wie helemaal weg is van 3D-geprinte sneakers zou eigenlijk een combinatie wensen van de Nike-bovenschoen en een Adidas-zool. Ook Adidas Futurecraft is data-driven design uit de 3D-printer. Adidas noemt het zelfs 4D-print, waarbij een schoenzool uit wiskundige vormen met behulp van digitaal licht uit een vloeibaar bad wordt geboren. Een paar Futurecraft 4D uit de Adidas Originals-lijn heb je voor 300 dollar in huis.


Meer over high-tech schoenen:

Schermpjes op je sneakers

3D-geprinte schoenen die je van kleur kan laten veranderen

Adidas-sneaker met ingebouwd ov-abonnement