Dutch Design Week

Dutch design: materialen gevormd door de temperatuur

28 oktober 2018 11:16

Geen schroef of lijm meer nodig, met de natuurkundige verbindingsmethode van Zwart Frame.

De twee objecten die Zwart Frame exposeert, laten bij lange na niet de potentie van hun project zien. Het zijn prachtige kunstwerken, die staande cirkel en dat opgekrulde kruis, maar de intrinsieke waarde blijkt nog veel groter.

Conflict heet het project waarvan de cirkel en het kruis het fysieke resultaat zijn. Wie iets langer kijkt, vraagt zich af hoe ze die platte cirkel in dat zwarte frame hebben gekregen. En wat is er met dat plastic kruis? “Conflict gaat over hoe verschillende materialen uitzetten of krimpen bij opwarmen of afkoelen. Dit fenomeen hebben we gebruikt om verbindingen tussen materialen te maken,” legt Jeroen van Veluw van het Utrechtse Zwart Frame uit.

De witte plastic cirkel is drie centimeter groter dan de zwarte metalen ring. Door het plastic met behulp van droogijs tot -80 graden af te koelen, krimpt het zodanig dat het in het frame past. Laat het geheel dan weer opwarmen tot kamertemperatuur en hocuspocus, cirkel zit in de ring. Vast als een huis, zonder schroeven of lijm.

Ook het kruis laat zien hoe je de verschillen in uitzettingscoefficiënt van twee materialen voor je kunt laten werken. Een plat metalen kruis is aan een plat plastic kruis vastgemaakt bij een temperatuur van -80 graden. Door het weer aan omgevingstemperatuur bloot te stellen, vormt het platte ding zich tot een 3D-object.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Met deze methode kun je een venster in een kozijn zetten zonder bevestigingsmateriaal. Meubels in elkaar zetten zonder schroef of lijm. De mannen van Zwart Frame gaan zelf ook verder denken over de mogelijkheden. Verwacht van hen binnenkort een aantal toepassingen van deze techniek in werkelijke meubels en gebruiksvoorwerpen.

Het werk was recent te zien in de Academie Galerie in Utrecht en tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.