© Plug Me In

Deze Nederlander reed elektrisch naar Indonesië

Deze Nederlander reed elektrisch naar Indonesië

01-05-2018 13:30 Laatste update: 13:30

Zonder een cent op zak reist Wiebe Wakker met zijn elektrische auto de halve wereld rond om duurzaamheid onder de aandacht te brengen.

Na twee avontuurlijke jaren is hij in Oost-Timor beland. De finish in Sydney komt langzaam in zicht. Hij heeft een fluisterstille Volkswagen E-Golf met een knalgele Nederlandse kentekenplaat. Waar hij ook ter wereld komt, de dorpelingen komen meteen op de opvallende verschijning af. Daar is Wakker maar wat blij mee, want iedere dag is het maar afwachten of hij een slaapplek en een maaltijd aangeboden krijgt.

25 kilometer per dag

Twee jaar geleden begon Wakker aan zijn project Plug Me In, een uit de hand gelopen afstudeerproject. In zijn elektrische Volkswagen Golf reed hij in 777 dagen zo'n 65.000 kilometer door 32 landen. Anderhalf jaar geleden spraken we hem toen hij in Iran zat. De eerste maanden liepen soepel, maar de reis door Azië was een stuk zwaarder.

Hoewel het hem beter gaat dan verwacht, heeft de tweede helft naar eigen zeggen 'echt heel lang geduurd'. Hij kwam gemiddeld 25 kilometer per dag verder. Dat kwam voornamelijk omdat zonder geld op weg is, zegt Wakker. De veerboot van Dubai naar India bleek duur. Ook de oversteek van Oost-Timor naar Australië die op de planning staat kost het nodige.


Lunchen met Nederlandse 'royal'

"Ik heb vier maanden in Maleisië gezeten om te werken", zegt hij. Wakker maakte onder meer bedrijfsvideo's en figureerde in een televisiespotje om de overtocht te betalen. Daar ontmoette hij ook de Nederlandse Dennis Verbaas die met een Maleisische prinses is getrouwd. Een dag voor de bruiloft hebben ze samen geluncht.

"Ik kwam in Maleisië aan en iedereen had het over dat huwelijk." Via de advocaat van Verbaas kwam hij met de Nederlander in contact. Bij het huwelijks zijn kon niet, maar de bruidegom wilde zijn landgenoot graag ontmoeten. "Daarvoor heb ik de hele nacht door moeten rijden."

Promotie voor elektrisch rijden

In Indonesië ging het hem financieel wat gemakkelijker af, omdat een lokale energieproducent op Borneo hem wilde sponsoren. "Ze zijn daar bezig met het promoten van elektrisch rijden en vinden mijn project een mooie manier om mensen er kennis mee te laten maken."

En laat dat nou ook één van de doelen zijn van zijn reis. Wakker wil aantonen dat elektrisch rijden de toekomst heeft en dat het mogelijk is om gigantische afstanden af te leggen zonder een tankstation te bezoeken.

Tegenslag

De wegen zijn in veel landen misschien niet zo goed als in Nederland, maar elektriciteit hebben ze overal. Stranden met een lege accu is hem dan ook nog niet gebeurd. Al heeft hij de laatste maanden genoeg andere tegenslagen gehad.

Zo ontplofte de lader, die vervolgens voor reparatie terug naar Nederland moest worden gestuurd. Een nieuwe lader vinden in Indonesië bleek geen optie. "En zeven weken later liep er water in de batterij door een overstroomde weg. De schade was groot. Ik heb drie maanden in Surabaya gezeten om alles op te lossen."

De totale kosten liepen op tot zesduizend euro. Geld dat hij via crowdfunding bij elkaar sprokkelde. "Toch kostte het me veel energie. Op een gegeven moment zat ik er flink doorheen." Maar nu het eindpunt in zicht is, heeft hij er weer zin in.


Leermomenten

"Ik ben vaak mezelf tegengekomen. Ik had problemen kunnen voorkomen als ik niet zo laks was. Ik kan af en toe een chaoot zijn in het plannen van dingen. Dan mis je de ferry, kun je drie dagen wachten."

Maar het belangrijkste leermoment is dat hij nu weet hoe vriendelijk en gastvrij mensen waar ook ter wereld zijn. "Iedereen is bereid me te helpen. Ook in landen waar we negatief over denken, zoals Turkije en Iran. Het heeft me vertrouwen in de mensheid gegeven."

Lees ook:

Dit zijn de 3 beste elektrische auto's

Oude praatpaal wordt oplaadpaal voor auto's