Ruim 800 nepwebwinkels offline gehaald

Ruim 800 nepwebwinkels offline gehaald

02-05-2018 04:45 Laatste update: 06:25

De Consumentenbond heeft 850 foute webwinkels offline laten halen die namaakspullen aanboden of bestellingen nooit leverden.

De Consumentenbond onderzocht duizenden webwinkels die claimden luxe producten te verkopen voor fijne prijzen. In veel gevallen maken deze winkels gebruik van bestaande domeinnamen die niet meer gebruikt worden. Het voordeel voor degenen achter de webshop: het webadres is al bekend bij Google en komt dus hoger in de zoekresultaten terecht.

Er werd een lijst opgesteld door de bond van 2000 verdachte sites, die door vier hostingpartijen waren aangemeld. Twee daarvan,  het Duitse 1API en Openprovider, het Nederlandse bedrijf achter Registrar.eu, haalden daarop 850 sites die bij hen geregistreerd stonden offline. 

Namen

In de lijst staan namen als adidasschoenen.co.nl, kinderkledingsdekleineaapjes.nl en americanvintagekleding.nl, die suggereren kleding te verkopen. Aan deze namen is het ook niet af te lezen dat het om een nepwebshop gaat. Maar er staan ook namen tussen als arnhemwilookgeenkunstenkluster.nl, landschapsveiling.nl, salonkappennou.nl en paaldansstudio-alphen.nl. Niet echt sites waarvan je verwacht een paar nieuwe Nikes voor een prikkie te kopen, maar waar je eerder heengaat voor een knipbeurt of paaldansles.

Tienduizenden foute webshops

Malafide webshops vormen een groot probleem, volgens de Consumentenbond. Het spreekt van 25.000 tot 35.000 'foute' webshops die zich op de Nederlandse markt zouden begeven en 90.000 'goede'. 

Wereldwijd zijn er naar schatting 700.000 nepshops actief. De nepwinkels bieden vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen aan van bekende merken, zoals Nike en Adidas, Gucci, Hugo Boss, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger.  

Met deze tips kun je onbezorgd online winkelen en geef je geen geld uit in een nepwebwinkel.


Meer uitlegvideo's? Subscribe op ons YouTube-kanaal