Jeugdzorg test robotbaby na uithuisplaatsing
Robot als oefening

Jeugdzorg test robotbaby na uithuisplaatsing

03-05-2018 06:55 Laatste update: 20:27

Zorgen ouders van uit huis geplaatste kinderen goed voor de robot, dan mag hun echte kind misschien weer thuis komen wonen.

Het initiatief voor de robotbaby komt van jeugdzorginstelling De Rading (Midden-Nederland). Door de sensoren in de robot kunnen zij precies volgen hoe er voor het kindje wordt gezorgd. "We kunnen zien of het hoofd goed ondersteund wordt bij het optillen, of het flesje goed wordt gegeven, of de baby kans krijgt om een boertje te laten", vertelt Veronique Groen van de Rading aan Editie NL.

Sommige ouders moeten direct na de bevalling hun kindje afstaan. Dit komt bijvoorbeeld door een verslaving of doordat ze mentaal niet in staat zijn om voor de baby te zorgen. "Dat is voor ouders heel heftig", vertelt Groen. "Ze hebben dan nog helemaal geen ervaring met het opvoeden gehad." Voor deze groep is de babyrobot dan de uitkomst. Groen: "We willen de robotbaby inzetten als een oefening. Zodat ouders zelf, en wij kunnen zien of ze er al klaar voor zijn de zorg op zich te nemen."

Vraagtekens

Experts zetten hun vraagtekens bij de werkzaamheid van de babyrobot. Hoogleraar jeugd- en familierecht Paul Vlaardingerbroek van Tilburg University: "Het is op zich een goed hulpmiddel, zo'n pop, maar je moet wel oppassen dat je niet teveel waarde hecht aan hoe ouders met die pop om gaan." Dit komt volgens Vlaardingerbroek doordat ouders (on)bewust anders met een robot omgaan.  "Je mist toch bij de robotbaby toch het gevoel dat je bij een echte baby hebt. De omgang met de robot geeft daarom hooguit een indruk."