Marslander van NASA gelanceerd
Liftoff!

Marslander van NASA gelanceerd

05-05-2018 11:11 Laatste update: 18:59

NASA heeft de Mars InSight-lander gelanceerd. De missie moet belangrijke data over de binnenkant van de rode planeet verzamelen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceerde de InSight-lander zaterdagmiddag vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. De gegevens die InSight op Mars zal verzamelen, moeten onder meer tot meer begrip leiden over de wijze waarop rotsachtige planeten, zoals ook de aarde, zijn gevormd. 

De InSight-lander zal na zijn 485 miljoen kilometer lange reis op 26 november landen op het Elysium Planitia, een redelijk vlakke ruimte waar naar verhouding weinig rotsen zijn. De Insight dropt daar drie seismometers in bollen die gegevens gaan verzamelen over aardverschuivingen, stofstormen, meteooraanvallen en marsbevingen.

Mechanische mol

Daarnaast zal een mechanische mol, voorzien van temperatuursensoren, zich in het oppervlak van de planeet boren. Het installeren van de apparatuur zal naar verwachting twee maanden duren. Daarna kunnen de gegevens worden verzameld en doorgestuurd naar de aarde.

De InSight-lander werd gelanceerd met behulp van de United Launch Alliance (ULA) Atlas V-raket. Het was voor het eerst dat een interplanetaire lancering plaatsvond vanaf de westkust van de Verenigde Staten. Aan boord van de raket was een chip met de namen van 2,4 miljoen mensen.

In 2016 uitgesteld

De lancering van InSight zou oorspronkelijk in maart 2016 plaatsvinden, maar dat moest worden uitgesteld door een mankement. Omdat de aarde en Mars maar eens in 26 maanden gunstig ten opzichte van elkaar staan, kon de lancering nu pas plaatsvinden.

In deze video zie je wat de InSight op Mars moet gaan doen.