Bitcoin bijna 50 procent meer waard in maand tijd
Crypto-comeback

Bitcoin bijna 50 procent meer waard in maand tijd

05-05-2018 12:44 Laatste update: 15:37

De prijs van bitcoin stijgt al ruim een maand hard. Sinds 1 april is 's werelds belangrijkste crypomunt ruim 45 procent meer waard geworden.

Sinds het laatste dal in de koers, rond de wisseling van maart naar april, gaat de prijs weer gestaag omhoog. Op het moment van schrijven wordt er gemiddeld 9900 dollar neergelegd voor een bitcoin, waarmee de psychologische grens van 10.000 dollar weer binnen bereik is.

Dat is overigens nog altijd aanzienlijk minder dan de piek in december 2017. In de weken en maanden daarvoor schoot de koers omhoog tot een hoogtepunt van bijna 20.000 dollar.

De grote correctie die daarop volgde was het gevolg van veel onzekerheid over regulering. Vooral in China en Zuid-Korea, waar veel in bitcoin gehandeld wordt, grepen de autoriteiten hard in, door de handel aan banden te leggen of zelf helemaal te verbieden.

Stof neergedaald

Inmiddels lijkt het stof voorlopig neergedaald te zijn en is bitcoin in rustiger vaarwater gekomen. Zelfs dé Wall Street-bank bij uitstek, Goldman Sachs, heeft ook aangekondigd handel in cryptoderivaten (financiële producten die aan de waarde van crypto's gekoppeld zijn) mogelijk te maken. Dat zorgde eergisteren voor een koerssprong van bijna 500 dollar.

Coinbase vergroot capaciteit

Eerder deze week kwam er eindelijk ook wat meer openheid van Coinbase, het belangrijkste handelsplatform voor bitcoin. In een brief aan het hoofd-justitie van de staat New York schrijft Coinbase dat het de transactiecapaciteit sinds het najaar van 2017 met 1000 procent heeft vergroot en in de komende maanden nog eens wil verdubbelen.

Dat is goed nieuws voor mensen die handelen via het platform. Als de koersen hard stijgen of dalen was het vaak bijna onmogelijk om een order af te handelen door de grote drukte.

Verder schrijft Coinbase onder andere dat het sinds 2012 voor 150 miljard dollar aan transacties heeft verwerkt.