Zelfrijdende Waymo-auto betrokken bij ongeluk
Over de middenberm

Zelfrijdende Waymo-auto betrokken bij ongeluk

07-05-2018 07:44 Laatste update: 15:57

Waymo heeft een video vrijgegeven van een auto in Arizona die over de middenberm schiet en tegen een zelfrijdende Waymo-auto botst.

In de Amerikaanse staat Arizona moest een personenauto vrijdag uitwijken voor ander verkeer. Hij schoot over de middenberm heen en botste met hoge snelheid op een zelfrijdende auto van Waymo. De Waymo-auto reed zachtjes en in autonome modus met één inzittende in de bestuurdersstoel. Hoewel op de vijf seconden durende video te zien is dat de auto's een flinke klap hebben gemaakt, zijn de verwondingen van de inzittenden minimaal.

Twee maanden geleden was er ook al een ongeluk in Arizona waarbij een Uber-auto in zelfrijdende modus een voetganger fataal schepte. Zolang het onderzoek loopt, mag Uber niet meer rijden met zijn zelfrijdende auto's. In het geval van het Waymo-ongeluk is het overduidelijk dat de andere auto het ongeluk veroorzaakt en de Waymo geen kans tot ontwijken heeft.

Adaptive cruise-control

Hoewel moderne technologie en met name zelfrijdende voertuigen de belofte in zich dragen dat rijden in het verkeer door het omzeilen van menselijke fouten veiliger zou worden, hebben we nog een lange weg te gaan. Zo bleek onlangs dat adaptive cruise-control in auto's die automatisch remmen als de voorganger vertraagt, motorrijders die aan de rand van de rijkstrook rijden niet altijd waarnemen. Het RDW-onderzoek wees uit dat er vaak door de automobilist ingegrepen moest worden en de hulpsystemen niet altijd te vertrouwen zijn.