Pokémon Go-producent wil spelers 3D-kaarten laten maken
Pikaartchu

Pokémon Go-producent wil spelers 3D-kaarten laten maken

10-05-2018 11:39 Laatste update: 12:40

Niantic, ontwikkelaar van het populaire Pokémon Go, wil 3D-kaarten voor augmented reality door spelers laten maken.

"We willen dat spelers zelf het spelbord bouwen waar ze op spelen", zegt Niantic-CEO John Hanke tegen Reuters. Hanke werkte eerder aan Google Earth en Google Maps en kent de uitdagingen van het driedimensionaal in kaart brengen van omgevingen. Niantic wil nu de camera's van spelers inzetten, die op zoek naar Pokémon toch al de hele dag de openbare ruimte van allerlei kanten in beeld nemen.

Socialer

3D-kaarten zouden Pokémon Go een nog socialer spel maken, denkt Hanke. Nu kunnen spelers via het scherm van hun telefoon een Pokémon in de echte wereld zien zitten. Maar een speler die naast hen staat, ziet niet dezelfde Pokémon op dezelfde plek vanuit een iets andere hoek. Ook kunnen spelers niet via hun scherm bijvoorbeeld een heel plein bekijken, om meerdere Pokémon te zien zitten. Met 3D-kaarten zou dat wel mogelijk zijn.

Niantic wil beginnen met het in kaart brengen van publieke ruimtes zoals parken en pleinen. Hanke zegt nog niet hoe zijn bedrijf de data wil gebruiken in zijn games Pokémon Go, Ingress en het nog te verschijnen Harry Potter: Wizards Unite.

Het is niet precies duidelijk hoe het in kaart brengen in zijn werk moet gaan, maar Niantic wil in ieder geval een ruimte eerst in grove lijnen in kaart brengen en die informatie dan controleren en opvullen aan de hand van data die mensen tijdens het spelen verzamelen.

Menselijke computers

De manier waarop Niantic mensen wil inzetten om virtuele kaarten te maken, is een toepassing van het zogenoemde human-based computation. Daarbij worden kleine stukjes van een computertaak aan mensen overgelaten, om het de computer makkelijk te maken.

Meestal merken mensen daar weinig van. Bekend voorbeeld zijn de captcha-controles die je soms op internet moet invullen om te bewijzen dat je een mens bent. Woorden die je dan intypt zijn dan bijvoorbeeld woorden die een computer is tegengekomen bij het automatisch digitaliseren van boeken, maar niet zelf kan ontcijferen.

Of het aanklikken van auto's of verkeersborden: daarmee helpen mensen om toekomstige zelfrijdende auto's die zaken beter te herkennen. En populaire talen-app Duolingo laat gebruikers tijdens overhoringen vertalingen vanuit hun taal in een andere taal ongemerkt controleren.