Chipsysteem voor huisdieren is lek
Zo lek als een mandje

Chipsysteem voor huisdieren is lek

10-05-2018 11:41 Laatste update: 12:58

De systemen waarin de gegevens van gechipte huisdieren worden bewaard, bleken lek te zijn.

Dat ontdekte de NOS, dat onderzoek deed naar de beveiliging van de chips. Voor honden is het plaatsen van zo'n chip sinds enkele jaren verplicht en een meerderheid van de Tweede Kamer is ook voor een verplichting voor katten. Dankzij de chip kunnen verloren of weggelopen dieren weer herenigd worden met hun baasje.

Databases lek

De chips zelf bevatten geen informatie over het dier of baasje, maar enkel een nummer. Dat nummer zien bijvoorbeeld dierenartsen door de chip te scannen. In verschillende databases kan aan de hand van het nummer worden opgezocht wie het baasje is en daar gaat het fout.

De NOS ontdekte dat zeker drie van die databases – Petbase, NDG en Backhome Club – niet goed waren beveiligd. Daardoor konden kwaadwillenden informatie opzoeken over zowel dier als baasje: adresgegevens, telefoonnummers, maar bijvoorbeeld ook waar dure huisdieren wonen.

Raskatten

Prijzige raskatten zijn een gewild doelwit van criminelen, die de dieren voor veel geld kunnen doorverkopen. De databases maakten het makkelijk om zulke dieren op te sporen. In de databases staan ook meer exotische dieren zoals gechipte slangen, schildpadden, papegaaien maar ook paarden.

De eigenaren van de slecht beveiligde databases zijn door de NOS op de hoogte gebracht en hebben hun databases beter beveiligd. Het is nu moeilijker geworden om op grote schaal data op te vragen.