Apple cancelt Iers datacenter na protest van twee omwonenden
Apple haalt bakzeil

Apple cancelt Iers datacenter na protest van twee omwonenden

10-05-2018 12:06 Laatste update: 12:17

Apple buigt voor twee inwoners van de Ierse plaats Athenry. De techreus wilde een datacenter bouwen in het westen van het land, maar ziet er nu na jaren van procederen toch maar vanaf.

De bouw van het datacenter zou 1 miljard kosten, omgerekend 840 miljoen euro. Apple kondigde in 2015 aan dat het wilde gaan bouwen, maar meldt vandaag dat het 'noodgedwongen andere plannen maakt'. Het bedrijf noemt het 'teleurstellend', maar laat weten dat het wel verder wil groeien in Ierland. 

Eigenlijk had het gebouw, van 23 voetbalvelden groot, vorig jaar al af moeten zijn, maar daar staken twee inwoners van Athenry een stokje voor. De Amerikaanse Allan Daly en de Ierse Sinead Fitzpatrick stapten naar de rechter om de bouw ervan tegen te houden en dat juridische gevecht duurde zo lang, dat Apple het project nu dus afblaast.

Tot het uiterste procederen

Het duo procedeerde tot aan de Ierse Hoge Raad, nadat een lager gerechtshof de bouw wel goedkeurde. Dat Apple nu bakzeil haalt, is overigens geen reden voor de twee klagers om het beroep bij de Hoge Raad in te trekken, schrijft de Irish Times.

De twee willen alsnog dat de hoogste rechtsinstantie van het land zich over de kwestie buigt zodat er jurisprudentie is voor in andere gevallen. 

Daar hebben de twee ook alle reden voor. Vanwege het trage proces met Apple's datacenter wil de Ierse regering dat dit soort gebouwen als 'cruciale infrastructuur' voor het land worden bestempeld. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de procedures die doorlopen moeten worden sneller verlopen, schrijft Reuters.

Mega-naheffing

Apple heeft zijn Europese hoofdkantoor in Ierland, met meer dan 6000 werknemers. In 2016 legde de Europese Commissie Apple een naheffing van 13 miljard euro op, vanwege een deal met de Ierse fiscus die volgens eurocommissaris Vestager (Mededinging) neerkwam op verkapte staatssteun.