Facebook evenveel waard als voor privacyschandaal
Koers omhoog

Facebook evenveel waard als voor privacyschandaal

11-05-2018 06:35 Laatste update: 06:57

Facebook is het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica te boven, althans op de beurs. Het aandeel van het bedrijf kwam voor het eerst weer boven de waarde uit van vlak voor de ophef ontstond.

Een aandeel Facebook was op 16 maart, toen het schandaal bekend werd, 185,25 dollar waard. Nadat naar buiten kwam dat gegevens van tientallen miljoenen gebruikers waren gelekt, zakte het aandeel hard weg, op het dieptepunt eind maart tot iets meer dan 152 dollar.

Cambridge Analytica legde zonder toestemming de hand op data van 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie onder meer hebben gebruikt om kiezersprofielen te maken voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. 

Excuses Zuckerberg

Facebook heeft aanpassingen gedaan aan hoe het omgaat met privé-gegevens en welke informatie wordt gedeeld met ontwikkelaars. Topman Mark Zuckerberg bood zijn excuses aan en werd meerdere keren verhoord in het Amerikaanse parlement, waar hij zei dat het nog jaren kan duren voor alles op orde is.

Vandaag verstrijkt ook het ultimatum dat een Britse parlementscommissie Zuckerberg heeft gesteld. Zij willen hem ook horen, maar daar heeft hij weinig zin in. Als hij niet vrijwillig komt, willen de Britse politici hem dagvaarden

Kwartaalcijfers positief

In financiële zin heeft Facebook vooralsnog weinig last van de ophef, de omzet steeg met 50 procent tot bijna 12 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met een jaar eerder. Ook groeide het aantal gebruikers, ondanks opzegacties in reactie op het schandaal op sociale media. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het kwartaal liep tot 31 maart en dat het dieptepunt van de privacycrisis voor het bedrijf toen nog niet was bereikt. 

Voor Cambridge Analytica pakte het schandaal heel anders uit, het bedrijf maakte begin mei bekend dat het stopt. Na het schandaal verloor het bedrijf veel klanten.