Zelfrijdende raceauto verliest nog van coureur
Video van de dag

Zelfrijdende raceauto verliest nog van coureur

14-05-2018 08:11 Laatste update: 08:23

Rond de Formula E-race in Rome nam pro-drifter Ryan Tuerck het op tegen de autonoom rijdende raceauto DevBot in een strijd tussen mens en machine.

Roborace is een onderdeel van het elektrische racekampioenschap Formula E en heeft als doel autonoom rijdende raceauto's te ontwikkelen. De techneuten die de zelfrijdende racewagen DevBot maken wilden wel eens weten hoe goed hun software inmiddels als racecoureur is.

Om dat te testen lieten ze eerst de professionele drifter Ryan Tuerck een aantal tijdsrondes rijden in de DevBot. Vervolgens probeerde het systeem met kunstmatige intelligentie (AI) zonder een menselijke bestuurder zijn rondetijden te evenaren. Tuerck werd de winnaar. Hij reed een rondetijd in dezelfde DevBot die 26 seconde sneller was dan toen de AI virtueel achter het stuur zat.

Dat tijdsverschil is veel voor slechts één ronde, maar op de vraag van Tuerck wanneer de AI hem zou kunnen verslaan zeiden de ingenieurs de AI en de sensoren mogelijk dit jaar al goed genoeg zijn om sneller dan hem te kunnen racen.