Facebook haalt 200 apps offline na datamisbruik
Privacy

Facebook haalt 200 apps offline na datamisbruik

14-05-2018 12:15 Laatste update: 14:04

In de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal heeft Facebook 200 apps verwijderd van het platform. De apps worden door Facebook verdacht van misbruik van data.

Facebook heeft 200 apps verwijderd na een onderzoek waarbij het duizenden apps tegen het licht hield. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Het gaat om apps die ontwikkelaars gebouwd hadden op het Facebookplatform, zoals spelletjes en testjes.

Het bedrijf deed het onderzoek na het privacyschandaal dat aan het licht kwam door een klokkenluider bij het databedrijf Cambridge Analytica. Het bedrijf kocht de data van 89 miljoen Facebookgebruikers, met onder andere als doel het stemgedrag bij de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Vervolgonderzoek

Mark Zuckerberg kondigde het onderzoek op 21 maart aan. Alle apps die voor Facebooks beleidswijziging in 2014 toegang hadden tot data van gebruikers werden onderzocht. Bedrijven die weigerden mee te doen of een onvoldoende scoorden bij een doorlichting, zijn verwijderd.

De verwijderde apps worden onderlegd aan een vervolgonderzoek. Er wordt gekeken of er data is misbruikt.

Er is vooralsnog geen lijst gepubliceerd met een overzicht van de verwijderde apps. Facebook reageerde nog niet op de vraag of er ook Nederlandse apps tussen zitten.

Beurswaarde terug op niveau

Het verwijderen van de apps is één van de vele maatregelen die Mark Zuckerberg aankondigde om Facebook transparanter en betrouwbaarder te maken. Ondertussen is de beurswaarde van Facebook na een flinke dip weer terug op het niveau van voor het schandaal.

De Grote Privacyshow

Meer weten over online privacy en de impact van de nieuwe privacywet AVG? Kijk dinsdagavond om 20:30 naar De Grote Privacyshow van RTL Z. Meld je hier aan.