Rijksoverheid stopt met antivirussoftware Kaspersky
Uit voorzorg

Rijksoverheid stopt met antivirussoftware Kaspersky

14-05-2018 18:32 Laatste update: 19:50

De antivirussoftware van Kaspersky Lab gaat bij de Rijksoverheid in de ban. De producten het Russische bedrijf zullen worden uitgefaseerd.

Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is namelijk een kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russen. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar 'dit kan niet worden uitgesloten', aldus Grapperhaus.

Russische wet

Dat komt omdat Kaspersky aan de Russische wet moet voldoen en die vereist dat bedrijven als Kaspersky de Russische inlichtingendiensten desgevraagd ondersteunen in de uitvoering van hun taken, schrijft Grapperhaus. Dat levert een gevaar op voor de Nederlandse overheid en bedrijven die vitale diensten leveren, omdat de software van Kaspersky uitgebreide toegang heeft tot de computersystemen. Volgens de minister is Nederland een van de doelen van het 'offensieve cyberprogramma' van de Russen.

De Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk hebben eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab.

Jarenlange geruchten

Al jaren gaan geruchten dat Kaspersky nauwe banden heeft met de Russische overheid. Zo heeft Eugene Kaspersky, de baas van het bedrijf, een opleiding gedaan waar veel studenten werden klaargestoomd voor een baan bij de geheime dienst.

Vorig jaar lag het Russische bedrijf onder vuur in de Verenigde Staten. Russische hackers zouden via het beveiligingsbedrijf achter geheime NSA-hacktools zijn gekomen.

Ontkend

Kaspersky ontkende dat. Volgens Kaspersky was het bedrijf terechtgekomen in een 'geopolitiek gevecht'. Toch werd het contract door de Amerikaanse overheid opgezegd. Sinds september 2017 worden geen Kaspersky-producten meer binnen de Amerikaanse overheid gebruikt.

Kaspersky wilde maandagavond nog niet inhoudelijk reageren op het nieuws.