Kaspersky 'zeer teleurgesteld' over besluit kabinet
Security

Kaspersky 'zeer teleurgesteld' over besluit kabinet

15-05-2018 09:21 Laatste update: 10:03

Cybersecuritybedrijf Kaspersky is 'zeer teleurgesteld' over het besluit van het kabinet om te stoppen met het gebruik van de antivirussoftware van het bedrijf. Tegelijkertijd kondigt Kaspersky aan de kernactiviteiten verhuizen van Rusland naar het Zwitserse Zürich.

Maandagavond maakte minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus bekend dat de Rijksoverheid stopt met het gebruik van de antivirussoftware van het Russische bedrijf. Dat is een voorzorgsmaatregel, omdat er kans is de Russische geheime dienst de software gebruikt om in Nederland te spioneren, aldus Grapperhaus. 

In een brief over het besluit schreef de minister dat er geen concrete gevallen van misbruik bekend zijn, maar dat dit ook niet kan worden uitgesloten.

Kaspersky zegt vandaag in een reactie te vermoeden dat het slachtoffer is geworden van de verstoorde relatie tussen Rusland en Nederland. Kaspersky is 'ontstemd en teleurgesteld' over de handelswijze van de Nederlandse overheid. Dat komt vooral omdat er 'geen enkel aantoonbaar bewijs' is gegeven door het kabinet van 'verkeerd handelen'.

Russisch bedrijf

Kaspersky is als Russisch bedrijf gebonden aan de Russische wet die vereist dat ze de inlichtingendiensten van dat land moeten helpen als die daarom vragen, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Nederland is een doelwit van Russische cyberspionage, waarschuwde de AIVD eerder dit jaar.

Kaspersky zegt dat het nog nooit een regering heeft geholpen met cyperspionage of kwaadwillende cyberactiviteiten. Dat Nederland hen toch als 'schuldig' behandelt, vindt het bedrijf verontrustend.

Verhuizing naar Zwitserland

Vandaag maakt het bedrijf ook bekend dat het de connectie met Rusland probeert af te bouwen. Als onderdeel daarvan verhuist het zijn kernactiviteiten naar Zwitserland. Vertrouwen is volgens Kaspersky essentieel in hun branche en iets waar je als bedrijf voortdurend in moet blijven investeren.

Het ontwerpen van de beveiligingssoftware, het in de gaten houden van de beveiliging van hun klanten en opslag van hun klantgegevens; dat alles verhuist eind dit jaar naar Zürich. Het bedrijf denkt met deze stap ook Nederland zo ver te krijgen om het besluit terug te draaien.

Dat gaat niet gebeuren, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen RTL Z. De reden: het hoofdkwartier blijft in Moskou. En zolang dit zo is, valt het bedrijf onder de Russische wet en zal het ministerie het besluit sowieso niet wijzigen. 

Overheidsbesluit terugdraaien

Het besluit om te verhuizen was al genomen voordat het kabinet gisterenavond bekendmaakte te stoppen met Kaspersky. Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat het toeval is dat de aankondiging van de verhuisplannen samenvalt met het besluit van de Nederlandse overheid.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwden al eerder voor de risico's. Het bedrijf lag vorig jaar onder vuur vanwege mogelijke betrokkenheid bij een hack door Russische hackers bij een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De Amerikaanse overheid deed Kaspersky-producten al eerder in de ban. 

'FSB is een klant'

In een interview met NRC Handelsblad vorig gaf oprichter Eugene Kaspersky toe dat er contacten zijn met de Russische geheime dienst FSB. Maar volgens hem gaat dat niet verder dan het geven van advies. 

"Zij bellen ons als ze bepaalde zaken niet begrijpen. Dus in die zin werken we samen. Maar in het nieuws staat: 'Kaspersky heeft nauwe banden met de FSB.' Ja, dat klopt wel, maar als klant, en niet anders", aldus Kaspersky tegen de krant.