Mark Zuckerberg Beeld © AFP
Mark Zuckerberg Beeld © AFP
'Teleurstellend'

Zuckerberg nog niet naar Brits parlement

15 mei 2018 19:22

Facebook-oprichter Mark Zuckerburg komt voorlopig niet naar het Britse parlement om tekst en uitleg te geven over het privacyschandaal bij zijn bedrijf.

Dat schrijft het Britse hoofd publiek beleid van Facebook, Rebecca Stimson, in een 40 pagina's tellend document (PDF). In het papierwerk geeft ze uitgebreid antwoord op 39 vragen die technologisch topman Mike Schroepfer onbeantwoord liet toen hij voor de parlementaire mediacommissie verscheen.

'Teleurgesteld'

Maar de Britse volksvertegenwoordiging is niet onder de indruk. Verschillende parlementariërs noemen de antwoorden vaag en vinden het spijtig dat Facebook om de hete brei heen blijft draaien. "We zijn teleurgesteld dat een bedrijf met de middelen als die van Facebook er niet voor kiest voldoende informatie en transparantie te verschaffen", aldus commissievoorzitter Damian Collins.

Dagvaarding

De parlementariër kondigde aan de vragen opnieuw op te sturen, in de verwachting alsnog een bevredigend antwoord te krijgen. Volgt dat niet, dan kan het Lagerhuis altijd nog besluiten Zuckerburg te dagvaarden zodra hij een voet op Brits grondgebied zet, waarmee het begin mei ook al dreigde.

Cambridge Analytica

Net als in de Verenigde Staten liggen Facebook en ceo Zuckerberg onder een vergrootglas sinds bekend werd dat campagnebedrijf Cambridge Analytica zich toegang wist te verschaffen tot gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers. Die werden onder andere gebruikt bij de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

Onlangs gaf Zuckerberg wel tekst en uitleg tijdens twee hoorzittingen in het Amerikaanse Congres.

Pas deze instellingen aan om minder op Facebook te delen: